Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Сотир Марчев: Ние сме едно недоспало общество
Автор: Екип Ruse24.bg 10:02 / 31.03.2024Коментари (0)1315
© bTV
Ние сме едно недоспало общество – съвременните хора като цяло спят по-малко в сравнениe с предците си. Това каза в ефира на bTV кардиологът проф. Сотир Марчев.

"В момента сме в ситуация на по-неблагоприятна промяна, защото тази нощ спахме един час по-малко“, коментира още той, като допълни, че недоспиването повишава инфарктите и инсултите. "От друга страна – недоспалите шофьори катастрофират по-често сутрин“, припомни още кардиологът.

Проф. Сотир Марчев посъветва родителите в първите дни след промяната на времето да се наспиват добре и да не оставят децата си сами рано сутрин, а да ги придружат до училище или накъдето са тръгнали.

"Практически, ако човек не се наспива добре, той натрупва т.нар. сънен дълг. Ако този дълг бъде наваксан в рамките на следващите няколко дни, това е добре. Но ако недоспиването стане хронично, то започва да се отразява на паметта и концентрацията“, каза още той.

Кардиологът даде пример с американския президент Роналд Рейгън, за когото се знаеше, че спи много малко. "В края на живота си той страдаше от деменция и не си спомняше, че някога е бил президент. Ето защо добрият сън е едно от условията да остаряваме мъдро и да сме здрави“, поясни той.

Прието е, че трябва да се спи между 6 и 8 часа, но според проф. Марчев е по-добре да следим как се събуждаме, а не какво показва часовникът. "Ако се събуждаме добре и свежи, значи всичко е наред. Обратното – колкото и време да сме били в леглото, ако сутрин се събуждаме като пребити, то сънят ни е бил непълноценен“, обясни той.

Безсънието и стресът за него са като яйцето и кокошката. "Липсата на здрав сън ни прави по-податливи на стреса, а стресът от своя страна ни пречи на съня. Ето защо човек трябва да се бори и с двете неща. От една страна трябва да се подобри хигиената на съня. Това означава да си лягаш и да ставаш по едно и също време, в стаята да е тъмно и тихо, както и да не е много топло. От друга страна е желателно да се намали стреса с добро хранене и спортен режим. Трябва да сме активни поне по 40-45 минути дневно“, посъветва още той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: