Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Стоян Маринов: Малкото останали кадри в туризма работят двойно и тройно за същото заплащане
Автор: Пламена Николова 16:36 / 21.07.2021Коментари (0)831
© Varna24.bg
Малкото останали кадри в туризма работят двойно и тройно, но заплащането им не е двойно и тройно. В месеците без работа екскурзоводи, бармани, администратори, които владеят чужди езици, се ориентираха към други сектори. Дори вносът на кадри е по-нисък от предходни години. Това води до по-лоша услуга и по-кратък сезон, коментира в интервю за Varna24.bg проф. Стоян Маринов, ръководител на факултет "Управление" в Икономически я университет във Варна и преподавател по туризъм.

 

- Проф. Маринов, какъв е сезон 2021?

- Сезонът е особен, труден, ако го сравняваме с 2020 г.  по-добър. Последните данни от хотелите в нашите курорти по Северното черноморие е, че повечето обекти са постигнали една доста висока заетост от порядъка 70-80%. Даже има и хотели, които са на 100% заети. И ако нещата продължават така, август пък и при хубаво време до края на септември, предполагаме, че ще се постигнат по-добри резултати от 2020 г., но те ще бъдат далеч под добрата предкризисна 2019 г.

- Какви туристи посещават Варна това лято?

- Ако трябва да говорим за структура на туристопотока по националности, основно преобладават румънците, те са най-много. На второ място трябва да споменем вътрешния пазар. Българите миналата година, пък и тази, препознаха българското черноморие. Разбира се, една от основните причини са ограниченията, които има за пътувания към някои съседни страни и променящата се обстановка в тези съседни страни, като тук трябва да спомена основно Гърция. На трето място са поляци, след това следват чехите има и малко германци но те са много по-малко от обичайното число туристи, които посрещаме при нормална обстановка. За съжаление липсват английските туристи, тук на север не се чувства тяхната липса, защото те са малко на брой по принцип, но тяхната липса се чувства осезателно по Южното черноморие, тъй като основната маса от тях посещава Слънчев бряг. Липсват и скандинавските туристи, има и малко от останалите западноевропейски страни, но общо взето румънци, поляци, чехи посрещаме този сезон заедно с нашите съграждани.

- Изискват ли работодателите от персонала в туристическия бранш да се ваксинира?

- По-скоро можем да говорим за препоръки и за настояване, съвети от страна на работодателите към персонала. Но аз поне нямам информация някой работодател изрично да е задължавал някого от работещите да се ваксинира. Доколкото имам информация, в повечето обекти поне постоянния персонал подхожда отговорно към ситуацията и са си поставили ваксини. Да, доста назад сме по процент, говоря като цяло население, което до известна степен не ни създава добър имидж на западноевропейските пък и на източните пазари. Трябва да се справим с този проблем, защото ясно е, че ако вземем за пример една Турция, там неваксинирани не се допускат в молове в музеи, също ограничение за неваксинирани има и в Гърция. В България все още нямаме подобни ограничения, но така или иначе ако искаме да се справим с тази пандемия, според мен ваксинирането е разковничето и също това се отнася и за персонала. Така че, в повечето хотели с препоръки, със съвети на основа убеждение значителна част от персонала са ваксинирани, а това създава сигурност и убеждения за безопасност в туристите които посещават тези обекти.

- Какво мислите за идеята в заведения и хотели да не се допускат неваксинирани клиенти? 

- Според мен това е крайност. Все пак трябва да се даде право на избор на хората да решават сами, но както е тръгнал светът виждаме, че развити и утвърдени държави с демокрации вървят в тази посока, тоест налагат ограничения за неваксинирани. Дори да вземем пътуванията към нашата съседка Гърция. Тези, които имат сертификат за ваксина, преминават много по-лесно границите без никакво забавяне, докато при тези, които нямат никакви ваксини и пътуват с тестове за тях, обикновено процедурата за преминаване е доста сложна, доста продължителна и виждате как самите държави, не говоря за България, налагат допълнителни ограничения за неваксинираните. Ние сигурно също ще тръгнем по този път, така че моето мнение е, че всеки трябва да бъде оставен сам да решава, но в крайна сметка когато се очертае една тенденция за масовизиране на ваксинацията, ние няма как да избягаме от това положение.

- Стои ли отново на дневен ред проблемът с кадрите в туризма? 

- Проблемът с кадрите миналата, а и тази година, се задълбочи изключително много и причините са две. Заради пандемията миналата година при затворени обекти и объркан сезон, много от хората, които традиционно сезонно работиха в туризма, се преориентираха към други сектори. Мога да дам за пример доста от екскурзоводите, които отидоха да работят в колцентрове. Същото се случи и с хора, които знаят езици и работиха като администратори, бармани и като връзка с клиентите. Така доста от нашите съграждани, работещи в туризма, напуснаха сектора.

От друга страна самата пандемия наложи затруднения на внос на кадри. Внасяме  основно от Румъния, от Украйна, от Молдова, вече от някои бивши съветски републики като Казахстан, Киргизстан, но процеса се затрудни тази година. Вносът на кадри не е толкова голям, колкото е бил от  2019-2018 година и по тази причина много от обектите работят с намален персонал, някои дори с 50% по-малко хора от необходимите, което означава, че тези които са на работа трябва да работят двойно и тройно, но за съжаление заплатите не скачат двойно и тройно. Това е още една причина за непривлекателност на заетостта в туризма.

Хотелиери споделят, че изнемогват след като обекта се напълни, а липсва персонал. Нещата са изключително сложни. Вчера имаше заседание на съвета по кадри към Министерстото на туризма, който беше създаден преди години, предполагам че са дискутирали точно този въпрос, но трябва да се подходи много по-системно, много по-отговорно и към подготовката на кадри и към осигуряване на работни места, и към заплащането. Тук вече отговорността е двустранна и на собствениците, работодателите, и разбира се на държавата, която също трябва по-активно да подходи към създаване и най-вече задържане на качествените кадри в българския туризъм. Ако продължаваме така да работим с недостатъчно кадри, неподготвени кадри, това означава ниско качество, означава ниски цени и означава кратък сезон. Като цяло означава ниска производителност и ниска рентабилност на целия туристически сектор.

Повече вижте във видеото!


Още по темата: общо новини по темата: 49
27.09.2021 »
26.09.2021 »
23.09.2021 »
15.09.2021 »
14.09.2021 »
14.09.2021 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: