Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът ни събаря изведнъж - температура, болки в мускулите, суха кашлица
©
Проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси в Столичната община, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ 

Липсата на някои медикаменти се дължи именно на увеличеното търсене. Смесиха се грип, респираторни заболявания, КОВИД също така, който все още е налице. Как да ги различим и как да ги лекуваме? Проф. Тодор Кантарджиев – съветник по здравните въпроси в Столична община, е на пряката ни линия. Здравейте, проф. Кантарджиев. За много години най-напред да си кажем.  

За много години, да сме живи и здрави. 

Засега не сме много здрави, в интерес на истината. Въпросът е обаче, тъй като очакванията за грипа бяха януари – среда, край, тук ли е вече реално грипът?  

Аз от няколко месеца говоря, че грипът в нашата страна ще бъде някъде втората третина на февруари. Обикновено, когато няма КОВИД ситуация, не се прилагат повсеместно световни мерки за ограничаване разпространението на инфекции, грипът, винаги първите случаи сме ги хващали в началото на октомври и началото на ноември. Декември има слабо епидемично разпространение. Обикновено пикът е януари и февруари. Тази година нещата според мен малко се забавят, защото по данни на Центъра за контрол на заболяванията в Стокхолм много грип има в момента в Румъния, по-малко разпространение има това сезонно заболяване в Гърция, а ние сме може би в момента на етапа от разпространение клъстерно, в отделни групи, семейства да започне дифузното разпространение на грипа. Когато се анализира грипната ситуация, трябва да се ползват някои данни, които опитните журналисти като вас го правят – това е сайтът на Националния център, да се види във всяка област колко са болните. Това от другата седмица ще бъде възможно да се прави, което джипитата го гледат, за да гледат по области и да видят електронния анализ на системата, американската система за преценка на епидемичната ситуация. Това е сега много важно мога да ви кажа и за миналата година, докато имаше надзор, най-засегнатите области бяха Шумен, Габрово и Пазарджик, в София все още по-малко е натоварването на здравната система. 

Това на практика обаче означава, че към момента вече грипът атакува, настъпва, ако мога така да се изразя, макар да не е стигнал своя пик. 

Да, да. Първите случа и на грип Националният център доказа декември месец и вече грипът има епидемично разпространение в нашата страна, което се очакваше. Доминантни са само група "А“ грипни вируси, като фактически най-много има Н3, а Н1 има по-малко случаи. Н1 – това е известният пандемичен или наричан от някои "свински грип“. В момента грип има в страната, боледуват доста малките деца, първите училищни класове, предучилищна възраст и възрастните хора. Сега тази година посрещаме малко по-подготвени като общество грипната вълна, защото около 20-25% от възрастното население над 65 години е ваксинирано. Също така тази година направихме такава популяризация на грипните ваксини, че търсенето беше голямо и почти не останаха количества ваксини, неприлагани, както миналите години. 

Сега нещо много важно – как да разберем, че сме болни от грип, без да отидем да се изследваме, да си направим необходимия тест? 

Е, то е най-добре така да си стоим и да си мислим. Разбира се, важно – не намалявам ролята на изследванията, лабораторните, защото това е сигурният начин да се различи респираторна инфекция и това е най-сигурният начин. Разбира се има някои неща обаче, които могат да ориентират лекаря или пациента.  Фактически грипът, за разлика от другите респираторни инфекции, докато бях директор, се следяха около 16 респираторни вирусни инфекции в Националния център и горе-долу знаехме в Пазарджик дали има аденовируси или дали са най-много бокавирусите в област да речем някъде в Северна България, Враца или Шумен. Сега мога да ви кажа, че за грипа е характерно – първо, за разлика от другите респираторни вирусни инфекции, има по-кратък инкубационен период. Това го характеризира, защото адено-, риновирусът или бокавирусът три-четири дена, след като си се заразил, започва постепенно да се проявява. Коронавирусът, знаете, и той се проявява постепенно. Първо те заболява гърло и не взимаш мерки да ядеш лимон със сода, както съм казал, защото чакаш да ти мине. Само че на втория ден не ти минава, на третия ден вече имаш и температура – значи не върви на минаване. При грипа няма такова нещо, бавен ход. При грипа – връщаш се и обикновено можеш да кажеш часа, когато се е проявило заболяването. Изведнъж.  

Много бързо става, казвате. 

Изведнъж. Вдигаш температура, болки в мускули, стави, дразнене от светлината, болки в очните ябълки, непродуктивна суха кашлица, гърлобол, обикновено без хрема – при грипа не е водещ симптом хремата. И вдигането на температурата и в рамките на два часа се чувстваш разбит, с болки по мускули и стави, гръб, не ти се става. И именно това е периодът, когато тъй като сега грип "А“ доминира в нашата страна, това е периодът, когато може да се вземе антивирусен препарат. Значи обаждаш се на лекаря, той казва "Както говорихме преди два месеца – ти нали си купи?“. Да, купих си, защото една опаковка оправя цялото семейство. Който е болен, прави така, че веднага като започне да взима от тия лекарства, на другия ден вече се чувства добре и на втория ден е здрав, не отделя вируса и е напълно здрав. А пък тези, които са около него – да, взимат по едно хапче там в дозата за профилактика според кратката характеристика на продукта и не се разболяват от грип. Това е най-доброто, което ако го постигнем за коронавируса такова лекарство, което е в хапчета и може да си го взимаш вкъщи по предписание на лекаря, значи сме решили проблема и с коронавируса. За съжаление още сме далече. 

Значи може да взимаме хапче и превантивно, за да не се разболеем от грип, така ли? 

А, хапче превантивно може да взимаме. Лично аз не препоръчвам това да става масово, но задължително да става превантивно да взимат хората, които са в семейството с болен. 

Кой е този препарат, който използваме за грип? Много пъти сме говорили. 

Ами вижте какво, никога не казвам търговски имена на лекарства, даже се въздържам много сериозно да казвам т.нар. непатентни и международно приети имена, които не ги знаят повечето, но за това, тъй като тези продукти, антивирусни, се предписват от лекар, трябва човек да намери квалифициран лекар, който да го консултира в това отношение и да предпише продукта.  

Да. Не се самолекуваме, това е изключително важно. 

Ооо, сега лекарите са много против самолечението, както и билкарите са много против събирането на билки от хора, които не са билкари.  

Казахме как да различим симптомите на грипа. Нека сега да поговорим малко за респираторните вируси. Аз лично съм заинтересована – повече от две седмици вече нос, гърло и така. 

Да, обикновено респираторна инфекция обичайно в сезон, когато се явяват тези 16 групи вируси, обикновено за около седмица отшумяват симптомите. При 25% от хората за две седмици. За съжаление сега, поради факта, че две години рязко беше намалял броят на тези респираторни инфекции, които съпътстват студеното време, сега, в момента се селектираха такива вируси, които наистина, наистина тормозят хората с една кашлица, с един запушен нос, със секрети със зеленикав цвят от носа, запушен нос през нощта, не може да се диша нормално.  

Разпознах се. 

И много голяма част от моите пациенти се оплакват от такива вируси. Тези вируси започнаха още есента, когато махнахме маските и тръгнаха от детските заведения, детските градини и началното училище, заразиха се мама и татко и в последствие баба и дядко. Само че тези инфекции не минават за седмица-две, а повече от три седмици протича лечението и трябва да се внимава, да се взимат предпазни мерки. Това са лекарства, които освобождават горните дихателни пътища. Също така много е полезно да се правят инхалации с вряща вода и много важно е човек да прави така, че да не заразява другите.  

Да, така е, това е изключително важно. Кога прибягваме към антибиотик? 

Към антибиотик се прибягва обикновено когато има някакво бактериално усложнение. При една нормално развиваща се грипна епидемия всеки десети прави бактериална пневмония. С какво се характеризира? Промяна характера на кашлицата, болки в гръдния кош, затруднено дишане и храчките, отделяни при кашлица, стават зеленикави. Веднага – контакт с лекар, преслушване, ако трябва и някакво образно изследване, но преслушването е достатъчно. Ако общото състояние не е много увредено, се дава антибиотик. Само че трябва да се дават правилните антибиотици. Има ги на сайта – казва се "Българска асоциация на микробиолозите“. Това е националният консенсус, който е държавен документ – какви са препоръчителните антибиотици за пневмонии, придобити в обществото, а не всеки да си измисля. И когато хората се запознаят кои са правилните антибиотици, започват да задават въпроси: "Абе докторе, ти ми го изписа това само защото е пет пъти по -скъпо ли?“. Та когато тези въпроси започнат да се задават в обществото, мисля, че ще имаме една по-добра антибиотична политика.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: