Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Тодор Кантарджиев: Профилактиката с антибиотици прекъсва епидемичната верига от коклюш
Автор: Екип Ruse24.bg 13:49 / 27.04.2024Коментари (0)1192
©
Проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в интервю за предаването "Здравето на фокус“ на Радио "Фокус“

Най-много училища с коклюш има в София, но болестта върлува и в училища във Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора. Адекватни ли са марките, които взимат здравните власти?

Проф. Кантарджиев, в предепидемична обстановка ли сме?

Не, ние сме в обстановка на епидемия от коклюш.

Случаите, които са регистрирани, са сравнително малко.

Случаите са сравнително малко, защото много малко са лабораториите, които имат капацитет да го доказват. Преди 15 години, когато въведох метода за PCR, имахме една лаборатория в Националния център, сега слава Богу има още няколко лаборатории. Надявам се, колегите от частния сектор също ще се включат. Предлагат се много добри реактиви за PCR диагностика.

Здравните власти решиха първата имунизация за коклюш да бъде прилагана месец и половина след раждане на бебето, а не след 2 месеца, както беше досега. Това адекватна мярка ли е към ситуацията?

Дали е един месец или месец и половина, според мен няма никакво значение. Лошото е, че майките които раждат, раждат в напреднала възраст и ако са имунизирани преди много години, не могат да предадат чрез плацентата антитела за тази инфекция.

Могат ли бъдещите майки да бъдат скрити носители на коклюша и да предадат по този начин заразата на бебето?

От 4 месеца предупреждавам, че е хубаво семействата, които очакват дете, преди връщането на майката с детенцето от родилния дом, тези, които ще го гледат: баби, дядовци и бащата да бъдат имунизирани за коклюш. Също така от месеци, даже от години съветвам майките, които планират своята бременност, да се ваксинират за коклюш. Ваксината за коклюш при бременни, която се практикува в Западна Европа и САЩ, няма странични ефекти. Тя се слага след шестия месец на бременността, тогава, когато органите на бъдещето новородено са вече завършили своето развитие. Разбира се този съвет го давам и тука, въпреки нагласата сред хората и особено сред гинеколозите.

По-добре е бъдещите майки да се вслушат в съвета ми и да се ваксинират преди забременяване.

Към момента усилията се насочени основно към бебетата и по-малките деца, защото при тях протича по-тежко, или защото другите са по-защитени в сравнение с тях?

Обикновено тежки случаи със спиране на дишането, със смърт, с кръвоизлив в мозъка, кръвоизлив в хипофизата се случва при деца на два месеца след раждането, преди първата ваксинация срещу коклюш. Новородените трябва да бъдат само с майка си 40 дена. Никакъв контакт с други деца и възрастни.

Тъй като е възможно 10-15 или 20 години след поставяне на ваксината за коклюш, нейното действие да отслабне, може и възрастен човек да се разболее. Ако е ваксиниран, той ще го прекара само с пристъпи на неприятна кашлица, но в никакъв случай няма да има усложненията, които може да има едно новородено. Затова се казва, че в семейства, които чакат деца, е хубаво бабите и дядовците, ако ще гледат малкото, да се ваксинират.

Рискови групи ли са възрастни хора, които са със сърдечно-съдови заболявания, с диабет или други хронични заболявания?

При нас неваксинирани хора над 50 години няма. Ако прекарат заболяването, ще го прекарат доста леко. Ако заради отслабен имунитет, няма достатъчен имунен отговор, може да се получи усложнение. В тези случаи най-възрастните са заплашени от сърдечен инцидент или мозъчен инсулт.

Преди няколко години старата ваксина срещу коклюш е заменена с нова, която обаче се оказва, че има по-краткотраен ефект. Излиза, че децата, които сега са на 18 и са ваксинирани на 12, днес вече нямат имунитет. Така ли е?

Наистина т.нар. безклетъчна или ацелуларна ваксина срещу коклюш дава много по-рядко нежелани ефекти от старата ваксина. Хубаво, минахме на новата ваксина, оказа се, че тя не е така имуногенна и не е толкова дълъг периодът на защита от нея.

Не може да се каже, че след 5 години нямаш имунитет, напротив, и след 10 години имаш имунитет. Този имунитет понякога не те пази от заразяване, не те пази от това да станеш носител на инфекцията, но те пази от тежко прекарване на заболяването.

Разбира се, не е толкова драматична ситуацията, обществото ни има достатъчно ваксинационно покритие. Но трябва да се направи следното: да се издирят всички деца, които не са реваксинирани по време на COVID епидемията, да се потърсят деца, чийто родители са проявили небрежност и не са ги ваксинирали, така че да се направят всички ваксини на децата. Особено да се обърне внимание на реимунизацията преди тръгване на училище и реимунизацията в по-напредналата детска възраст. Ако спазим тези неща и ако се ваксинират допълнително членовете на семействата, които очакват новородено, мисля че проблем няма да има.

А дали на месец и половина или на два месеца ще се слага ваксината, кой знае какво значение няма, въпреки че някой чиновници явно ще кажат: "Я, колко работа свършихме“.

Личните лекари апелират родителите, които не са ваксинирали децата, да се обърнат към тях. Дотук добре, но родителят, освен, ако не е противник на ваксините и целенасочено не е ваксинирал детето, как да провери дали детето му е ваксинирано?

Ако правилно се насочва общественото мнение, не се говори срещу ваксините, не се говори срещу антибиотиците, които са средства за лечение  при това заболяване, нещата щяха да бъдат много по-добре.

Как да провери родителят дали си е ваксинирал детето? Най-добре да си спомни дали го е ваксинирал, да говори с личния лекар, защото се води отчет кой и с какво е ваксиниран. Да види колко е напрегнат имунитетът, според мене няма нужда, въпреки че лабораториите ще бъдат доволни, ако масово тръгнат хората да се изследват.

Много по-важно е, когато се разболее дете от коклюш, да му се изследва кръвта за антитела и да се потърсят антитела за дифтерия. Ако ги няма, значи не е ваксинирано или достатъчно не е реваксинирано за коклюш, защото ваксината за коклюш е поливалентна. Тя съдържа компоненти за изграждане имунитети към дифтерия и към тетанус – това са все инфекции, срещу които цивилизованият европеец трябва да има ваксинация. Ако се пропуснати тези ваксини, най-неприятна е дифтерията, която е много голяма заплаха, както и донякъде детския паралич, който съществува в Централна Азия, Афганистан, Пакистан и може да бъде внесен.  

Тук обаче, проф. Кантарджиев, идва на дневен ред въпросът, защо все още дори и децата нямат медицинско досие? Задавам Ви този въпрос, защото, ако сме сменили личния лекар, той е прекратил практиката си поради възраст или друга причина, новият ни личен лекар се оказва, че няма информация какви ваксини са поставени на детето, което поема.

Единият начин е да се потърси документацията от стария лекар. Вторият е административен въпрос. Откакто Кацаров ме отстрани от длъжност, нямам възможност да въздействам на тези неща административно.

Разбирам. Къде и как да се изследваме, ако имаме съмнение за коклюш?

Ако имаме съмнение за коклюш, квалифицираният лекар е наясно и може клинично да постави диагнозата. Диагнозата в момента в нашата страна се поставя и по епидемични показания. В смисъл, ако детето е било в контакт с друго дете или възрастен с коклюш и започне да кашля, лично аз като лекар веднага бих предприел това, което трябва - започване на антибиотик. Правилният антибиотик, ако се даде на детето, то няма да кашля дълго време, даже може и да не получи въобще пристъпната, характерна за заболяването, кашлица.

И най-важното, няма да заразява другите деца.

Вярно ли е, че антибиотикът в този случай е повече за успокоение на майките, отколкото реално помага?

Да, чух това непрофесионално изказване, затова ще ми позволите да цитирам почти дословно Европейският център по контрол на заболяванията в Стокхолм, който казва: Коклюшът е ваксинно предотвратима инфекция, причинена от Bordetella pertussis. Средството за избор като лекарство е антибиотикът. Тук мога да вметна групата на макролидните антибиотици най-добре. Антибиотикът трябва да се дава преди да са минали 2 седмици от началото на кашлицата. Защо?  Защото е известен фактът, че две седмици след началото на пристъпната кашлица, бактерията вече не причинява кашлица. Просто токсинът, който се е отделил от бактерията, дразни центъра на кашлицата в мозъка и тя продължава от много седмици до 3 месеца. Затова даването на антибиотик при дете, за което се съмняваме, защото е било в контакт в класа с кашлящо дете или възрастен човек, е средството за изход от ситуацията. Това го казва Европейският център по контрол на заболяванията. Същото е мнението на американските центрове по контрол на заболяванията в Атланта и Джорджия. Антибиотикът, когато се дава от самото начало, облекчава състоянието на детето. Тогава детето ще кашля седмици, а не месеци.

Много важно е, че детето, взимайки антибиотик, няма да заразява други деца.

Освен това, в Съединените щати, справка “Ескейп“, най-големият учебен сайт за лекари, съветвам лекарите да си го четат, там дори се разглежда въпросът за профилактика с антибиотици.

Какво значи профилактика? Като се разболее едното дете и имаш повече деца вкъщи, като знаеш как си окалпазанил имунизациите им и се страхуваш основателно, че ще развият коклюш, без да са болни, им се дава макролиден антибиотик. Някои от тях за по-кратък период, други могат да се дават до 2 седмици. Това е профилактиката с антибиотици, която е много важна, защото прекъсва епидемичната верига.

Препоръчвате ли ако случаите драстично се увеличат, да бъдат въведени аналогични мерки на тези, които бяха по време на COVID пандемията?

Имунизационното покритие в нашата страна е сравнително добро. Това, че някои чиновници в последните две години не си свършиха работата, за да подканят джипитата активно да търсят децата с пропусната имунизация. Не се говореше, че бъдещите майки трябва да бъдат ваксинирани срещу коклюш преди забременяването, за да дават антитела на бебето. Това е причината в момента да имаме случаи на коклюш.

В момента в Българя е влажно, вали почти всеки ден. Случаите ще намалеят, защото коклюшът е инфекция, която се предава чрез вдишване на заразен аерозол чрез въздуха.  Когато е влажно, водните капчици във въздуха се утаяват и приземяват капчиците с бактерия. При такова време става по-трудно разпространението на коклюша. Сухото време обаче, което ще последва след няколко седмици, несъмнено е предпоставка за по-голямо разпространение на коклюша. Преди месеци казах, че коклюшът е известен като лятна инфекция.

Съветвате ли ни да си купим ваксини и да се ваксинираме - ние, които вече не сме в детска възраст?

Най-горещо съветвам тези, които очакват в семейството си новородено и като възрастни хора, баби и дядовци, ще трябва да помагат, за да го гледат, да се ваксинират.

Тези, които имат съпътстващи заболявания, много възрастни хора, и се плашат от коклюша, също могат да се ваксинират. Ваксината е с ниско антигенно съдържание, тя помага на възрастните, които са ваксинирани преди години, да си изградят траен и качествен имунитет в следващите десетилетия.

Дай Боже да има ваксина, защото фирмите, които я внасят, се занимават главно с научни конференции. По-добре е да осигурят достатъчно ваксини и заинтересованите хора да си я купят и да си я сложат.

Как ще се развие от тук нататък заболяването в следващите седмици на територията на страната?

1-2 седмици, докато вали, няма да има рязко увеличаване на случаите.

Който иска да се ваксинира, да го направи, който не е ваксиниран или не са му направени допълнителните бустери, да се ваксинира. Страхувам се, че ако не се вземат мерки, ще имаме проблеми през лятото.

Росица АНГЕЛОВА

Още по темата: общо новини по темата: 60
09.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: