Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Витанов: Пуснем ли индийския щам в България, спокойствието свършва
Автор: Екип Ruse24.bg 08:56 / 14.05.2021Коментари (0)1002
©
Третата вълна отмина, то се вижда. Излизаме от зоната на турболентността и влизаме в зоната на хаоса. където нещата са по-контролируеми. Това заяви в сутрешния блок "Денят започва" по БНТ проф. Николай Витанов, математикът на Националния оперативен щаб.

"Прогнозите са добри, благоприятният сценарий тази година, за разлика от миналата, не беше дестабилизиран по празниците, тоест ние си бяхме на 1200 преди празниците, паднахме на 1000, сега падаме на 500, посока 300 и 100, ако внимаваме", смята проф. Витанов.

"Не трябва много да се уповаваме на сезонния ефект, защото гледате какво става в Индия и там температурите са високи. Индийският щам е на нашите граници, пуснем ли го вътре - спокойствието ще свърши, защото щитът ни е още 40%, тоест има 60% от хората, които са податливи, а то е достатъчно да се вдигне още една вълна."

Проф. Витанов коментира и работата на Националния оперативен щаб.

"Когато бяхме при министър-председателя, той ми каза един път седмично да ходя на брифинги и аз мълчаливо не изпълних това нещо, защото знаех, че в момента, в който се появя там, ще почнат едни такива работи... Трябва да знаете, че в тези 14 месеца аз седях в окопа, а в гърба ми се стреляше от тези, които трябваше да пазя. Имаше някои мои колеги, които се опитваха да изместят Витанов, ходят приказват, разговарят. Да, ама Витанов всеки ден си дава прогнозите, началниците гледат и така - ето ме тук! Сега ме обвиняват, че съм ги изоставил в труден момент точно тези, които ми стреляха в гърба. Аз излизам от окопа, влизайте вие, изкарайте 14 месеца с такава точност, отблъснете 2-3 вълни и тогава ще говоря с вас."

"Славата за мен никога не е била самоцел, не съм искал да правя политическа кариера, да ставам депутат, въпреки че ми предлагаха. Рано ми е да ставам депутат, това е мръсна работа според мен. Мястото ми в Националния оперативен щаб е свободно, който иска да го заема", подчерта математикът.

Има си ново правителство, нов министър-председател, той трябва да организира управлението на кризата, по принцип водещо в управлението на кризата е здравното министерство. Аз никога не съм давал съвети на политици. На хората ще кажа, че каналът във Фейсбук ще остане отворен и те ще получават информация от там.

"В момента щитът срещу заразата расте и ако вървим така, след 60 и няколко дни ще стигнем 70% обхват на щита от изградилите имунитет. Обаче - този имунитет не е вечен и ако ние плеснем с ръце и се прегърнем, той ще започне да намалява поради факта, че антителата си заминават тоест от 70, той ще стане 60-50-40% и отново може да се получи някаква следваща вълна наесен, ако не внимаваме".

"Вирусът мутира натам да отслабва, но да става по-прилепчив. Аз съм сигурен, че фармацевтичната индустрия ще измисли и лекарства. Така че, благоприятният сценарий е, че този вирус ще продължи да съществува, но без да създава толкова големи проблеми".

"Ще дойде време и то няма да е далече, когато смъртността ще падне на под 10 случая на ден. Разбира се, че се справихме като общество с кризата, забележете, че при нас мерките винаги работеха", подчерта проф. Витанов.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: