Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. д-р. Миглена Темелкова: Има още много какво да се желае от качеството в българското висше образование
Автор: Екип Ruse24.bg 18:47 / 01.03.2024Коментари (0)1257
© Фокус
Има още много какво да се желае от качеството в българското висше образование. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ проф. д-р Миглена Темелкова – ректор на ВУТП. "По отношение на качеството в българското висше образование има още много какво да достига, но докато модела на финансиране на държавните висше училища е такъв, какъвто е към момента, субсидията да е свързана преди всичко с броя на студентите, които те обучават, няма как да търсим това качество, от което има нужда наистина висшето образование в България“, заяви проф. д-р. Темелкова.

По думите й всяко едно от висшите училища има своето място и своята роля в изграждането на кадри за икономиката, но тук идва и въпросът за процеса на акредитиране на специалности на нови професионални направления. "Когато говорим пък за либерализиране на образователния пазар, за подчиняването на образователния пазар на пазарни принципи, тогава не можем да ограничим свободната инициатива и автономността на университетите да откриват нови специалности, ако за тях има съответна ниша,“ смята още тя. 

Според проф. Миглена Темелкова реформа във висшето образование е необходимо да се проведе, така че то да бъде гъвкаво и адаптивно и да отговаря на изискванията на съвременното технологично развитие. Новите предизвикателства на Индустрия 4.0 и 5.0 изискват образованието да отговори на новите тенденции и изисквания за  интердисциплинарно подготвени кадри, а по думите й нашето висше образование произвежда тесни, профилирани специалисти, които не са толкова потребни вече в съвременните икономически условия. "Ние произвеждаме инженери, но нашите инженери са интердисциплинарно подготвени, защото предизвикателствата на новите икономически условия изискват такива инженери,“ категорична е тя.

Широко обсъжданото предложение за реформи във висшето образование с отпадането на таксите за висшите училища според проф. Миглена Темелкова е неосъществимо и ненавременно, тъй като това би поставило частните университети в изключително неравностойна ситуация и може да се стигне и до фалити на частни университети. Безплатното висше образование според нея би довело до демотивация на студентите и до отлив в аудиториите в държавните университети. "Липсва социалният елемент на тази прокламирана като социална мярка от една страна. Това ми прилича все едно да раздадем помощи на цялото население в държавата без значение дали то работи или не. Това ще декапитализира университетите. Ние поставяме в голяма степен възможността някои от университетите да изпаднат в несъстоятелност.“ 

Българската стопанска камара също излязоха с позиция в отворено писмо към министъра на науката Галин Цоков, че преди да бъде извършена сериозна реформа в сектора на висшето образование в България, която да доведе до промяна на качеството на обучение, не следва да се променя настоящия модел на финансиране на висшите училища.

Проф. Миглена Темелкова разясни още, че в момента с отпадането на таксите на всички специалности стават приоритетни, но поставянето на равна основа на всички специалности еднакво не означава, че тези специалности са еднакво потребни или еднакво непотребни на икономиката. "Това ще наводни отново определени специалности, и отново други, които се водят малко или много по-трудни, ще останат без студенти, и отново от това ще страда икономиката. Така че абсолютно разбирам мотивите на бизнеса.“

По думите й мярката с отпадането на таксите е нефокусирана и неефективна, защото не решава глобални проблеми, които съществуват в обществото. За нея по-добрият вариант би бил ако тези 150 милиона се насочат за стипендии за студентите, защото мнението на повечето от учащите е, че не са толкова проблем таксите, колкото разходите по време на обучението. "Нужно е гъвкавост и адаптивност като при всеки бизнес, а образованието е и бизнес. Според мен това няма да доведе до решението на демографската криза, нито на проблема на някоя от социално уязвимите групи, защото социалната политика и демографската политика изискват концентрации и фокусиране с определени конкретни акценти,“ категорична бе проф. д-р Миглена Темелкова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: