Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Производител: Търговията в момента е много зле, цените са под всякаква критика - ето 10 салатки за 2 лева, обаче няма кой да купува!
Автор: Екип Ruse24.bg 10:56 / 24.03.2024Коментари (0)1088
©
Все по-малко дребни и средни производители на плодове и зеленчуци избират борсите и зеленчуковите пазари, за да продават стоката си. Вместо това сключват различни договорки с прекупвачи, който от своя страна вдигат цените на плодове и зеленчуци. Много често по-малките производители се принуждават да изхвърлят продукцията си или да я продават под себестойността ѝ.

Пред една от сергиите за плодове и зеленчуци все по-малко хора пазаруват. Търговците в Благоевград, както и тези в Петричкия край, който е добре известен с производството на плодове и зеленчуци, все по рядко използват борсите, за да продават стоката си. Борсата до петричкото село Кърналово вече изглежда доста пуста, в сравнение с преди 5 или 10 години. Това търговците си обясняват с на първо място - с липсата на бизнесите като ресторанти, които пазаруват от борсите и на второ - с това, че няма млади хора в Югозападна България, които да консумират продукцията или да са заети с производството, тъй като заминават да работят в столицата или в чужбина.

Много от търговците смятат, че както хората за дома и трапезата си, така и голяма част от бизнеса пазаруват от големите търговски вериги, които често са прекупвачи и това повишава цената. От обществената телевизия са направили проучване и проследявате цената на сезонните зеленчуци, която оказва се, че на зелената салата започва от 10 стотинки по борсите и директно от производителите и стига до 1 лев, дори и повече по големите вериги. Голямата печалба на веригите и прекупвачите пък отказва все повече земеделците от отглеждането на родни плодове и зеленчуци.

Все повече земеделци от Петричкия район се отказват от производството на зеленчуци. Причината е, че много често едва покриват разходите си.

Райко Динев - земеделски производител: "Като всеки път, високи цени и на разсад, и на торове и това вдига цената."

За да не изхвърлят продукцията си, я продават за по-малко отколкото струва.

Зоя - земеделски производител: "Търговията в момента е много зле, цените са под всякаква критика - ето 10 салатки за 2 лева, обаче няма кой да купува. Стока има в изобилие, купувачите ги няма, търговците ги няма, младежта я няма и от там идва проблема. Кромид, виж по 30-40 стотинки, перфектен кромид, даже и на 20 има..., репи, ето цял чувал за 2 лева."

Александър - земеделски производител: "Не може да си пласираме стоката, няма продаване, всеки ден изхвърляме, всеки ден..."

Причината за това, че производителите не изкарват достатъчно, е че все по-малко са и бизнесите, които пазаруват от борсата. Основните клиенти пазаруват на дребно за вкъщи.

Зоя - земеделски производител: "Може би понякога сключват споразумения там по места по селата, директно, без да идват тук, но тука ги няма."

Най-голяма е печалбата за прекупвачите, защото разликата в цените на едро и дребно са много големи, - зелената салата тук струва по 20 стотинки, понякога търговците я дават и за по 10 стотинки, а в магазините често струва от 50 стотинки, дори до 1 лев за брой.

Райко Динев - земеделски производител: "Прекупвачите честно казано най-добре от всичките, както го мислим така е един работи, друг печели".

Вече на пазара са и първите оранжерийни краставици, които все още струват средно по 4,50 лева за килограм. Търговците очакват скоро цената им да падне.

Още по темата: общо новини по темата: 301
26.04.2024 »
23.04.2024 »
20.04.2024 »
18.04.2024 »
15.04.2024 »
14.04.2024 »
предишна страница [ 1/51 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Природни стихии
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: