Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Производството на възобновяема енергия ще се подпомага по отделна интервенция
Автор: Екип на Ruse24.bg 23:48 / 21.06.2023Коментари (0)189
©


Tрадиционно атрактивна за кандидатите по европрограмите е мярката за инвестиции в неселскостопански дейности в селските райони. С какво новата интервенция ще бъде по-различна от досега прилаганата, разяснява Павлина Дамянова – старши експерт в дирекция „Развитие на селските райони“ към Министерството на земеделието. 

Интервенцията за преработка вече ще разделя кандидатите на малки, средни и големи

Подпомагането се предоставя за инвестиции в неземеделски дейности, производство или продажба на продукти, които не са включени в Приложение 1 от договора за функциониране на Европейския съюз, развитие на услуги, като грижа за деца, възрастни и хора с увреждания, здравни услуги, счетоводство и одиторски услуги, ветеринарни дейности, производство на енергия от възобновяеми енергийни източници за собствено потребление, развитие на занаяти и други.

По интервенцията могат да кандидатстват земеделски стопани – микропредприятия и физически лица. Физическите лица са допустими за подпомагане само за инвестиции в неземеделски дейности, които са насочени към развитие на занаяти.

Кандидатите следва да имат седалище на територията на селски район. Земеделското стопанство трябва да бъде микро или средно, а физическите лица да бъдат регистрирани по Закона за занаятите, да са микропредприятие съгласно Закона за малки и средни предприятия и да имат постоянен адрес на територията на селски район.

Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение е 15 000 евро, а максималният размер на един кандидат за периода на прилагане на интервенцията и за един проект е до 200 000 евро при интензитет на помощта 50% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи.

В рамките на Стратегическия план е предвидена и интервенция за инвестиции в инфраструктура за напояване. За подпомагане по нея са допустими оператори, които доставят вода за напояване. Те могат да бъдат сдружения за напояване и други юридически лица, Напоителни системи ЕАД и Земинвест ЕАД. 

Подпомагат се дейности, свързани с материални и нематериални инвестиции за реконструкция и модернизация на съществуваща инфраструктура за напояване, използвана само за селскостопански цели и разположена извън земеделските стопанства. 

Допустими са разходи за:

•    ремонт, реконструкция, рехабилитация на напоителни инсталации и инфраструктура;

•    закупуване и инсталиране на нови машини, съоръжения и оборудване за напояване;

•    измерване и мониторинг, включително и такива, пряко свързани с подобряване на енергийната ефективност и опазване на околната среда;

•    общи разходи.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 



 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: