Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проклятието "Смърт на Коледа" - България изплаща кървава карма?
Автор: Екип Ruse24.bg 11:17 / 30.12.2016Коментари (0)460
©
Казват, че по Коледа се случват чудеса. Но фактите говорят, че се случват и трагедии. Само през последните седмици станахме свидетели на терористичен акт на базар в Берлин, жестоко убийство на руския посланик в Турция, на стрелба в Цюрих. 

Да не говорим, че само в рамките на дни загубихме великия Джордж Майкъл, актрисата Кари Фишър, станала известна с ролята си на принцеса Лея, целия академичен ансамбъл за песни и танци на Руската армия, Клод Женсак - екранната съпруга на Луи дьо Финес, рок легендата Рик Парфит от Status Quo, един от най-великите атлети в историята етиопеца Мирутс Ифтер, както и Вера Рубин - пионер в изследванията на тъмната материя във Вселената, пише "168 часа".

Всъщност мнозина вярват, че в последните дни от годината си отиват най-добрите и най-талантливите, а около коледните празници винаги се случват катаклизми и катастрофи. Факт е, че точно преди 15 години на 21 декември бе ужасяващата трагедия пред дискотека "Индиго", при която загинаха седем деца, а десетки бяха ранени. 

През 2003 г. пък на 27 декември в Кербала след атака на първата база на българските войски в Ирак петима наши военни загубиха живота си. Тази година празниците бяха помрачени и от трагедията в Хитрино.

Съществуват множество различни версии защо именно около тези светли дати се случват нещастия. Според някои от най-крайните теории именно в България това са дни на трагедии, защото страната ни изплаща кървавата карма, която носим още с избиването на болярските родове от княз Борис I. 

Теорията, че Покръстителят на българите всъщност е извършил огромен грях, като е убил най-знатните и най-близките си боляри, отдавна е застъпвана от духовни учители. Те проповядват, че България има да плаща още столетия кръвен данък за това зверство.

Занимаващи се с езотерика твърдят, че този налог се изисква именно в дните около Коледа. Обясняват го с древния произход на християнския празник, заел мястото на много по-старите традиции, чрез които още при друидите се е отбелязвал най-късият зимен ден и преминаването към цикъл на ново начало. В древността жрици изпълнявали специални ритуали именно през този период, за да прогонят черните сили и да пропъдят злото.

И до днес в някои северни страни вярват, че в дните около Коледа изтънява границата между видимия и невидимия свят. В Норвегия се страхуват от идването на вещици и страховити същества от тъмното, а във Финландия задължително посещават гробовете на близките си. 

В Португалия пък вярват, че в празничната нощ душите на загубените близки се връщат при тези, които все още ги обичат и не са ги забравили. Дори и традициите да варират от страна до страна, е факт, че в много култури се смята, че краят на годината е особен период на отплащане за сторените грехове, на възмездие.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Великден 2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: