Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Прокуратурата: Няма данни за незаконно подслушване на политици
Автор: Екип Ruse24.bg 22:34 / 19.07.2021Коментари (1)488
©
Софийската градска прокуратура обяви, че незаконно прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо политици не е имало. 

От държавното обвинение уточняват още, че в резултат на проведеното разследване не са установени нарушения, извършени от служители на ДАНС, ГДБОП-МВР, Дирекция "Вътрешна сигурност“ (ДВС) в МВР, във връзка с процедурите по искане, разрешаване и прилагане на специални разузнавателни средства, съхраняването им и унищожаването на информация, придобита чрез тях. Изискана е информация от всички компетентни органи – ДАНС, ГДБОП и ДВС.

Според официалния отговор на ДАНС, постъпил в СГП, всички искани и прилагани СРС през проверявания период са в съответствие със Закона за специални разузнавателни средства. Извършена е била и съпоставка между всички лица, по отношение на които са прилагани СРС от Държавна агенция "Технически операции“ (ДАТО), с обявения списък на кандидатите за народни представители за 45-ото Народно събрание на интернет страницата на Централна избирателна комисия. Не са били открити данни за прилагане на СРС по отношение на кандидати за народни представители.

При проверката на ГДБОП са констатирани две искания за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) по две досъдебни производства с дадено разрешение от Специализирания наказателен съд. Те са били образувани за извършени престъпления от общ характер – разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол и за организирана престъпна група, занимаваща се с производство на високорискови наркотични вещества –марихуана и амфетамини, и последващото им разпространение в страната. След констатиране на факта, че лица, за които са прилагани СРС, са кандидати за народни представители, те са били прекратени, а материалите са докладвани в Специализирана прокуратура.

Извършени са и изрични проверки за прилагане на СРС по отношение на президента, вицепрезидента, на  бивш министър-председател, както и на министър-председателя на служебното правителство. Данни за използване на СРС спрямо тях не са били установени.

Извършената проверка от Дирекция "Вътрешна сигурност“ (ДВС) на МВР не е установила наличие на данни за подслушване на политици и депутати.

В хода на производството Софийска градска прокуратура е възложила и нарочна проверка на  Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства (НБКСРС). С решение на бюрото са определени комисии, които да извършат проверки на службите, прилагали СРС. Проверката установява, че политически лидери не са били обект на прилагане на специални разузнавателни средства.     

В хода на разследването на Софийска градска прокуратура са използвани всички възможни способи, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс за събиране и проверка на  доказателства, като не е установено нерегламентираното прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на политици и депутати.

Поради липса на доказателства за извършено престъпление досъдебното производство е прекратено.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Сега всичките ПРОСТАЦИ - генчопсевдоадвокатин,гаргамел бойкикев,бабикянската арменска свиня,насю червения прокурор,галевица-проститутката - НА СЪД! Мамицата ви протестърска - СЪД И БЕСИЛКА! Нали това искахте - сега на вас,ПРОСТАЦИ-МЕТЕЖНИЦИ,ще се случи! Същото го чака и пияната свиня рашкуфЪ!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: