Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Прокуратурата проверява сигнали срещу Бойко Борисов, Мария Габриел и членове на ВСС
Автор: Екип Ruse24.bg 13:39 / 22.05.2023Коментари (0)419
©
Илюстративна снимка
От прокуратурата съобщиха, че извършват проверки на редица политици, сред които кандидат-премиерът Мария Габриел, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, както и двама членове на прокурорската колегия във ВСС.

Извършва се и проверка на твърденията на главния прокурор Иван Гешев от миналата седмица, че са му предлагани посланически постове в замяна на това да подаде оставката си.

Ето и цялото съобщение:

Във връзка с поетите ангажименти за предоставяне на обективна информация на българското общество, Прокуратурата на Република България уведомява, че:

През изминалата седмица във Върховна касационна прокуратура са постъпили:

- два сигнала от гражданин, съдържащи твърдения за противоправни действия на членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – К.Ч. и Г.К.

- сигнал от сдружение, съдържащ твърдения за използвано общинско жилище в гр. София от бивш член на Европейския парламент – М.Г.

- сигнал от гражданин, съдържащ твърдения за пренесени в началото на 2021 г. през границата на страната към чужда държава огромни суми в български левове чрез използване на летателни средства на Държавен авиационен оператор (старо име "Авиоотряд 28“).

- сигнал от гражданско сдружение, съдържащ твърдения за корупция и злоупотреба с власт от Б.Б. - председател на политическа партия, М.Н. – бивш министър и др. лица.

С оглед обществената значимост на случаите, по същите се извършват лични проверки от прокурори при Върховна касационна прокуратура. В зависимост от спецификата на казусите и в съответствие със закона ще бъдат извършени всички необходими действия за изясняване на изнесените твърдения, включително и изискване на информация от КПКОНПИ, ДАНС, НАП, МВР, ГДНП, ГДБОП и др. министерства и ведомства.

Във Върховна касационна прокуратура се извършва и лична проверка относно изнесени от главния прокурор на Република България по време на брифинг на 15.05.2023 г. данни за извършена търговия с влияние и политическа корупция от лица на висши държавни позиции. На 19.05.2023 г. от главния прокурор са снети обяснения, като са приобщени и материали от значение за разкриване на обективната истина.

Обществено известно е от съобщение на Софийска градска прокуратура, че по сигнал от Борислав Боби Сарафов – директор на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването, се извършва проверка. Главният прокурор е редовно призован за 22.05.2023 г. в Софийска градска прокуратура и са му снети обяснения.

Обществено известно е също, че Софийска градска прокуратура осъществява ръководство и надзор по досъдебното производство, образувано по повод опита за покушение срещу главния прокурор на Република България.

За обективно изясняване на всички факти и обстоятелства и съобразявайки Решение № 11 от 23.07.2020 г. по дело 15/2019 г. на Конституционния съд, с изрични заповеди главният прокурор е разпоредил разпределянето на постъпващи във Върховна касационна прокуратура материали, както и упражняването на правомощията на главен прокурор съгласно ЗСВ и НПК по изброените по-горе случаи, да бъде извършвано от негов заместник при Върховна касационна прокуратура.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: