Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Прокуратурата разкри какви ги е вършил пловдивският хакер
Автор: Екип Ruse24.bg 12:49 / 23.07.2019Коментари (6)811
© Фейсбук
По повод изявления пред медии на обвиняемия Кристиян Бойков и на негови работодатели, пресцентърът на прокуратурата съобщава следното: "В хода на извършеното на 16 юли 2019 г. претърсване и изземване в офиса на дружеството "TAD GROUP“ в София, разследващите органи иззеха веществени доказателства, включително и служебния компютър на Кристиян Бойков.

От анализираните данни към момента може да се направи заключение, че той е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението й в интернет пространството. Към настоящия момент продължава работата по декриптиране на информацията, съдържаща се в иззетите веществени доказателства, както и по анализ на вече декриптираната такава информация от компютъра на Бойков".

Кристиян Бойков е извършвал различни търсения по единни граждански номера в базата данни на НАП, както и е променял оригиналната дата на файловете с датата 10 ноември 1989 г., която съвпада с датата на файловете, разпространени в интернет пространството. Установено е, че между 10 юли 2019 г. и 12 юли 2019 г. – три дни преди публикуването на базата данни на НАП в интернет, на служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с единни граждански номера на няколко лица: министър-председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски.

Непосредствено преди това търсене е извършено търсене с единните граждански номера на други две лица, както и за адвокатска кантора "Авиора консулт“. Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, именуван "Търсене за бивол“. След тези действия от него е извършено търсене в базата данни на НАП с единния граждански номер на Емил Радев – евродепутат. Резултатите от тези търсения са обменяни от Бойков с друго лице.

В дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име "математика за домашно“, с дата на създаване 11 юли 2019 г., който съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството. Това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството.

В първия имейл от 15 юли 2019 г. до няколко медии лицето, представящо се за "руски хакер“, твърди, че е публикувал само една част от базата данни на НАП, както и че разполага с допълнителна база данни, която ще разпространи на по-късен етап. В друга дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име "броене за домашно“ с дата на създаване 11 юли 2019 г., който съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, множество други специфични наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците.

Установено е, че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10 ноември 1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството. При декриптирането е установено и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества. На 16 юли 2019г., в 11.50 часа на електронните пощи на БТВ (news@btv.bg), Нова (novinite@ntv.bg и в. "Капитал“ (editors@capital.bg) e получено съобщение от “анонимния руски хакер" чрез e-mail “minfin@mail2tor.com".

За разследването на този етап няма съмнение, че Кристиян Бойков е автор и разпространител на писмото до медиите, чийто автор се представя за “анонимен руски хакер". Продължава работата по декриптиране на иззетите веществени доказателства. Предстоят действия по разследването, свързани и с възможното ангажиране на наказателната отговорност и на други лица.

Още по темата: общо новини по темата: 76
26.02.2024 »
03.10.2023 »
06.03.2023 »
14.01.2021 »
09.09.2020 »
01.09.2020 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Хакерът Иван Иванов беше осъден на 56 години строг тъмничен затвор. По данни от компютърната система на затвора хакерът излиза на свобода утре... :)
+2
 
 
Ако изобщо е вярна предоставената информация, в което силно се съмнявам...би следвало да го осъдят, но едва ли ще стане, а дори и да стане, ще е или условна или не повече от 2-3 години...Много интересно, ще бъде ако тръгне да ги изнудва Бойко с информацията, която ужким имал....
Сагата с обратния завой на Сточна гара приключи.... и то приключи в полза на законовата ситуация, защото до сега нищо не беше ясно поради това че маркировка, знаци и светофар не даваха яснота по това забранен ли е обратния завой в крайна сметка или не...
на 23.07.2019 г.
+1
 
 
Много усилия насочени в грешна посока. Дори и да е бил той , това че експертизата се извършва от зависими лица прави нещата да изглеждат доста нагласени. Трябваше тя да бъде дадена на чуждестранни специалисти които имат опит с подобни претъпения че да няма съмнения че тези така наречени "доказателства" са подхвърлени!
Здравейте! На 03,08,2019г. в темата ви "Ботев повеждаше два пъти срещу Етър, но не успя да стигне до победа", някакъв е влязъл в моя профил и е писал с моя ник baionzi. Дали може да го блокирате? Благодаря!
на 23.07.2019 г.
+4
 
 
То се видя какви ги е вършил момчето, ами вие на заплати -какви ги вършихте, та ви проби министерствата?
+9
 
 
Ако хвърляхте толков усилия, за да защитите гражданите си, колкото хвърляте за залавянето на този "хакер", цена нямаше да имате! Понятието "превантивни мерки" не ви е познато въобще! Винаги се активизирате, когато е твърде късно! Отделен е въпросът, че този скалъпена история с хакера е пълна смешка!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: