Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проливните дъждове и бурното море са "изяли" плажовете на Созопол
Автор: Иван Сотиров 15:30 / 14.01.2021Коментари (0)410
Проливни дъждове и бурни вълни "изядоха" двата най-атрактивни плажа в Созопол - "Централен" и "Харманите". Неблагоприятните метеорологични условия причиниха огромни щети, които безспорно имат финансово измерение, но по-тревожното е, че доведоха до сериозна увреда на ивиците.

В момента пясъчните плажове напомнят картина на "лунен пейзаж". На Централния плаж в Созопол по-голямата част от пясъка е отнесен в морето, а подпорната преградна стена, разделяща ивицата от морската градина е срината до основи. "Положението е много тежко, бих казал дори критично. Необходими са спешни мерки за запазване на пясъка, който е останал и за възстановяване на огромните количества отнети от морето. Първоначалните анализи сочат, че  са необходими солидни и непредвидени инвестиции, които ние сме принудени да осигурим в тежка ситуация на криза и след един слаб туристически сезон. Вторият проблем е, че имаме нужда от съдействието на институциите, без чието разрешение не можем да предприемем възстановителни мерки", заяви Кирил Спасов, управител на концесиониращата компания. Той е изпратил писма до министъра на туризма, до РИОСВ, Басейнова дирекция и до кмета на Созопол, с искане  те да дадат становище с какви мерки и по какъв начин следва да се възстанови целостта на плажовете, откъде да се осигури пясък, както и да се разреши на концесионера да използва необходимата техника за отстраняване на щетите.

"Това бедствие, което ни сполетя и разруши ивиците, нямаше да има такива последици, ако имаше предпазни пясъчни диги. Предпазните валове имат солидна защитна функция именно в подобни ситуации. Затова считам, че в тази си дейност, за която бяхме несправедливо санкционирани, ние не сме извършили нарушение. Дали сега десетината протестиращи граждани ще помогнат на общината да изгради разрушената подпорна стена, която впрочем беше издигната преди години, след унищожителна морска буря, разрушила плажа и част от градската градина", коментира Спасов. Той допълни, че съседния плаж Харманите е още повече увреден.  Там са нанесени допълнителни щети от отводнителните канали на град Созопол, които са заустени направо на пясъка и водите, които се изливат от тях са накъсали на парчета ивицата.

 От фирмата-концесионер са изпратили писмо до отговорните институции, в което настояват за спешни мерки, с които дъждовната канализация на град Созопол да не се излива на морския плаж, както и да се провери дали има неправомерно заустване на битови отпадни води от околните сгради в дъждовната канализация.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: