Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Промените в НПК окончателно бяха приети
Автор: Самуил Иванов 13:48 / 23.02.2024Коментари (0)816
©
Парламентът прие на второ четене законопроект за изменение и допълнение в Наказателно-процесуалния кодекс, предаде репортер на "Фокус“.

Припомняме, че преди седмица президентът наложи вето върху текстовете, които Народното събрание, гласува в началото на месец февруари. С първоначалните промени на практика бе върнат Пленума към ВСС, както и бяха възстановени правомощията на главния прокурор, които които бяха отнети с шестата поправка с Конституцията.  

Новите текстове казват, че до избирането на нов Висш съдебен съвет и на Висш прокуроски съвет, Съдийската колегия и Прокурорската колегия към настоящото ВСС временно ще изпълняват функциите на Висш съдебен съвет и съответно Висш прокуроски съвет. Двете колегии ще изземат и функциите на пленума. Те също ще бъдат юридически лица със седалище в София и ще бъдат представлявани от един от изборните им членове, определени с решени на съответния съвет.

Съдийската и Прокурорската колегия към настоящото ВСС ще отговарят и за бюджета на съдебната власт.

Освен това, предвиждаше се главният прокурор и неговите заместници да могат да упражняват на изменената структура на прокуратурата функциите и правомощията си по чл. 138 и чл. 139 от Съдебната власт. Това трябваше да продължи до приемането на новите закони, с които да се продължи съдебната реформа. При гласуването обаче този параграф бе отхвърлен от залата, като единствено ГЕРБ-СДС и ДПС от управляващото мнозинство, ПП-ДБ се въздържаха.

Друга промяна в НПК касае разглеждането на мярката за неотклонение "задържане под стража“. С промените в обвиняемият и неговата защита ще могат да се запознаят с всички доказателства по досъдебното производство. В предишния вид на закона се предвиждаше да се дават само доказателства, въз основа на които се определя мярката "задържане под стража".

Дебатите

Петър Петров от "Възраждане“ коментира, че те ще подкрепят предложението за това обвиняемият и защитата да получават всички доказателства. Те обаче щели да гласуват "против“ промените в частта за съдебната власт, тъй като според тях противоречали на Конституцията.

Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС обяви, че промените, обхващащи съдебната система, трябва да се приемат, защото те са свързани с разпределянето на бюджета на съдебната власт. Той обясни, че това е най-добрият начин, по който да се отпуши работата на системата.

Още по темата: общо новини по темата: 1115
14.05.2024 »
13.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
06.05.2024 »
01.05.2024 »
предишна страница [ 1/186 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: