Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Промяна в семейната рутина: Вече няма да има файда да включвате бойлера през нощта
Автор: Йоланда Пелова 19:04 / 26.02.2024Коментари (11)1130
©
Либерализацията на енергийния пазар е закъсняла у нас. Тя трябваше да се случи и да завърши преди около три-четири години и сега вече да сме в ситуация на изчистване на слабостите, които евентуално биха се появили, и всички да бъдем в един нормален енергиен пазар. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Петко Ковачев от "Зелено движение“.

От 1 юли цената на тока за бита ще се определя от Министерския съвет, а не от Комисията за енергийно и водно регулиране. От същата дата се премахва и евтината нощна тарифа и домакинствата ще плащат тока по една цена. Това е една от промените, които ще настъпят с либерализацията на пазара на едро от лятото, предупреждават експерти в енергетиката.

"Това, което се предлага от лятото е стъпка към крайната либерализация, която към момента се очаква да се случи от 1 януари 2026 г. А дотогава създаването на една тарифа подготвя всички нас за това как ще как ще се включим в пазара, тъй като става дума за промяна на цялата бизнес схема на сектор "Енергетика“, съответно на нас като негови клиенти, да сме гъвкави, да избираме най-добрите си възможни цени за различните енергийни планове, които биха ни предложили търговците, лесна и бърза смяна на търговеца. Да можем например през уикендите или когато отсъстваме, независимо че има консумация, да е на по-добри цени. Или ако имаме няколко собствености, да направим пакет за тях. Разбира се, това означава, че има нужда и от още подобряване на енергийното законодателство. В крайна сметка това, което ще се получи, е, че всички ние ще бъдем пазарни играчи и няма да разчитаме някой само да ни доставя енергия на една фиксирана цена. Това също ще означава и че спрямо цените ние ще може да нагодим например кога да работят уредите ни с най-голяма консумация – тогава, когато цените са, разбира се, най-ниски", коментира експертът.

По думите на Петко Ковачев една от възможностите е хората да започнат да променят своите семейни и домашни енергийни планове: "Вместо да очакваме да нагряваме бойлерите си с нощна тарифа, каквато вече няма да има, да се зареждат и загрява водата със слънчевата енергия от средата на деня или от по-голямата, светлата част на денонощието всъщност. Защото видяхме, че дори без силно слънце през януари и февруари има дни, в които производството на енергия от слънцето е по-голяма дори от АЕЦ "Козлодуй“. Така че това изисква промяна и на потреблението, не само на производството. И така пък ще има цени, които ще са реални и няма да ощетяват и производителите. Защото като клиенти на нас може да ни е хубаво да има нулеви цени, но пък тогава няма да има кой да  произвежда, защото никой няма да иска да продава ток на нулева цена".

Още по темата: общо новини по темата: 22
29.04.2024 »
12.04.2024 »
12.04.2024 »
21.03.2024 »
28.02.2024 »
28.02.2024 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Защо не премахнете дневната, ами точно нощната?
0
 
 
Никак не е сигурно, че няма да има нощна! В момента на свободния пазар, т.е. фирмения ток също има оферти за 2 тарифни предложения и да нощната пак е по-евтина...Отделно ако разгледате борсата ще видите, че спотовете през нощта са по-евтини! Така, че не е ясно какви оферти и планове ще пуснат енергоразпределителните дружествата.
0
 
 
При това положение,всичко тихо и мълком се вдига,без да се усети квадратния,но хак ни е на зло куче зъл прът.
0
 
 
Така е когато всичко върви със Задника напред! Но когато един индивид има Задник вместо глава става това! Алчен Задник!
0
 
 
Толкова ли са прости хората в тази страна че трябва да им се каже че след 1 юли бойлера и ТАП нгубят смесъла си при нощно включване по икономични съображения? Икономии могат да се правят само с високо ефективни икономични съвреммени електроуреди! След като цената на ел енергията е една и съща!
Aнонимен
на 26.02.2024 г.
-2
 
 
Аз в другото жилище пускам духалка само да се топля по един час,други уреди не и тока и там веднага скочи до 40 лева,много е и там,много е скъп тока !
Aнонимен
на 26.02.2024 г.
-2
 
 
Значи вече през нощта и телефоните не трябва да зареждаме,ами ,не е препоръчително ,зарядните също дърпат много ток!Затова тока ни скочи до 144 лева,но е много тока ни !
Aнонимен
на 26.02.2024 г.
-2
 
 
Няма файда,да,пускаме бойлера през нощта и пак тока ни скочи до 144 лева,значи тока е много скъп,това е ,правете си изводите!
0
 
 
Бесилото пита за тия утайки... Ама разбира се що с ток да си топлим вода,като можем със слънце като първобитните хора-черния гюм на терасата и ето ти бойлер с топла вода
+1
 
 
Аз нулева цена като клиент не съм видял няма и да видя. Но ще ми е много интересно да видя съдбата на правителство, което ще увеличи цената на тока в пъти. Според мен са самоубийци. Вдигнаха минималната заплата на 933 лева и давай цената на тока да е като в Холандия.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: