Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Просветният министър Николай Денков с важни разяснения за изпитите и скандалите около тях
Автор: Екип Ruse24.bg 11:06 / 19.06.2022Коментари (0)528
© БНТ
Голяма част от критиките по организацията на тазгодишните изпити са силно преувеличени, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. По думите му има свръхчувствителност по темата.

Той изтъкна, че за първи път тази година МОН е организирало толкова изпити в рамките на месец, защото за първи път завършват випуски по новия закон.

"Да, имахме пропуск, който за щастие не доведе до сериозни последствия. Грешката в НВО по математика за 10 клас не беше в задачите, а в листа с формулите. След проверка се оказа, че в изпита е имало само една задача, за която е трябвало да се използва сгрешената формула. 6 минути след подаването на сигнала са изпратени вярно конвертираните формули. Затова в училищата, в които не е било удължено времето на изпита, ще дадем пълния брой точки за тази задача. В конкретния случай тези изпити не са толкова важни. Ако това се беше случило с изпита за 7 клас, това би било огромен проблем.", каза Денков.

По думите му провеждането на изпитите след 7 и 10 клас в един и същи ден създават предпоставки за объркване, затова двата изпита трябва да се провеждат в различни дни.

Николай Денков обясни и защо според МОН разказът "Талисманът" е подходящ за изпита за 7 клас.

"Целта на "Талисманът" не е да е литературен шедьовър. Има конкретни изисквания към тези тесктове - да не са много сложни, защото са предназначени за всички седмокласници, а не само за елитните гимназии. Предишни години сме имали критики дали разказът не е твърде сложен, така че винаги ще има критики. В деня на изпита получих поздравления от учители за избора на тескта, а след като излязоха подробности за политическата ориентация на автора, дойдоха и критиките. Представете си следващият министър да каже, че не харесва проевропейски настроените автори. Тогава да махнем Георги Господинов ли?", попита министър Денков.

Той защити и спорния въпрос за пожарникаря, с който не се справиха мнозинството четвъртокласници.

"Темата за пожарникаря е представена едностранно. Учениците учат какво е професия - това е част от тяхната програма. На оценяващите е казано да не приемат само отговора "професия", приемат и че това работят, подготвени са за това, тренирани са това. Но, ако гори пожар и ние с вас отидем да го гасим, това прави ли ни пожарникари? Ако родител учи детето си, това прави ли го учител? Трябва малко по-дълбоко да се вглеждаме. За мен това е индикация, че трябва по-внимателно да подготвим децата за този тип въпроси, а не да говорим, че въпросът е безсмислен." - каза Денков.

По въпроса за началото на учебната година предстои дебат след края на изпитите. Николай Денков увери, че в училищата у нас има достатъчно места за всички украински деца, които пожелаят да се обучават в България следващата учебна година.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Формула 1, сезон 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: