Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проучване: Половината българи искат предсрочни избори
Автор: Екип Ruse24.bg 10:34 / 11.08.2020Коментари (0)748
© БГНЕС
Половината от пълнолетните български граждани подкрепят идеята за предсрочни парламентарни избори. Това сочат данните от национално представително проучване на агенция "АФИС", направено в периода 3-5 август 2020 г. Интервюирани по телефона са 1200 пълнолетни български граждани.  

Изследването е направено по повод продължаващите повече от месец протести и показва доминиране на две логически обвързани, но различни линии на мислене.

За малко над половината анкетирани (52%) причината за протестите е "Всеобщото недоволство от цялостното управление на държавата". В тази линия попадат липсата на реформи, неумението да бъде управлявана кризата около Covid-19, хаотичните действия и промяна на позициите и политиките, водещи само до негативни последици за по-голямата част от обществото. Относително равен дял от всички социални и демографски групи споделят това усещане, като единствено изключение са хората с по-високи доходи - т.е. тези, които към момента живеят по-добре от останалите.

С доста близък относителен дял (49%) запитаните посочват - "Възмущение от корупцията във високите етажи на властта". Мнението е споделено от разнородни групи в обществото, а сред живеещите в областни градове, този дял достига до 58 на сто - близо двама от трима анкетирани.

В същото време и опозицията не се привижда като основен двигател на протестите. Едва един от всеки петима (или 22%) допуска, че недоволството е продиктувано от "Политическите амбиции на опозицията".

Несъстоятелни звучат и още две причини, често изтъквани от говорителите на властта - че протестът е резултат от "Борба между олигарсите" (26% от анкетираните) или пък, че зад протестите стоят "Външни сили", които дирижират улицата. Последното е споделено мнение от едва 11% от анкетираните.

На този фон дори партийната идентификация с управляващите вече не сработва гладко. Сред респондентите, самоопределящи се като близки до ГЕРБ, по-малко от половината вярват че причините за недоволството е борба между олигарси или амбиции на опозицията, а 30% са съгласни, че протестът с основание изразява възмущение от корумпираната власт. Нещо повече, сред привържениците на националистите този дял е дори 40%.

С други думи, основанията за протестите се споделят в различна степен от всички групи от обществото, включително и от значима част от идентифициращите се с властта.

На втория въпрос, дали оставката е искане на малцина или зад него стоят по-големи групи от обществото, отговорът към днешна дата е по-скоро ясен - властта в този си формат до голяма степен е изчерпала кредита си на доверие.

За половината от пълнолетните българи решението към днешния ден е скорошна оставка и организиране на предсрочни избори, а запазването на настоящата управленска конфигурация е предпочетен вариант от едва 19% от респондентите. Смяната само на някои министри или пък ново правителство в рамките на сегашния парламент са значително непопулярни сред обществото (съответно 16 и 15 на сто от анкетираните).

Този въпрос, задаван регулярно от АФИС, показва интересна динамика: от началото на кабинета "Борисов 3" привържениците на управляващата коалиция в този й формат са намалели двойно, докато противниците й са се увеличили почти четири пъти, като значителна част от недоволните нарастват още към края на първата управленска година (лятото на 2018).

Можем да кажем, че това изхабяване на доверието е типично за третата и четвъртата година на всяко едно управление. През последните месеци обаче махалото се залюля рязко - от силна, но много кратковременна, консолидация около властта поради корона-кризата до по-категорично от всякога отрицание през последните близо 40 дни.

Разрезът на данните свидетелства за още нещо - привържениците на националистите практически са раздвоени - едва 27% от тях предпочитат запазване на сегашното правителство, а други 27% смятат, че оставка и предсрочни избори са най-добрият вариант за страната.

При близките до ГЕРБ респонденти, консолидацията отново е под въпрос - 52% от тях искат запазване на сегашната власт, но всеки трети споделя нуждата от смяна на още министри. Същевременно 70% от определящите се като близки до БСП искат бърза оставка. Същото искане се споделя от около 60% от близките до Демократична България, ДПС и други формации, в това число "Има такъв народ" на Слави Трифонов и "Изправи се БГ" на Мая Манолова. Това подсказва, че властта не е легитимна за много широк и разнороден сбор от политически организации и граждани. 

И последно, дали едно от основните искания на протеста - оставката на правителството, се подкрепя само в София и някои големи градове или е масова нагласа, независимо от населеното място? Данните са категорични - въпреки че протестите са най-масови в столицата (където близо половината искат бърза оставка и нови избори), в областните центрове 58 на сто от анкетираните искат същото. В по-малките населени места обаче оставката се подкрепя от по-малко от половината анкетирани, но все пак със значителен относителен дял - 44% от живеещите в селата и 46% от живеещите в малки градове.

С други думи, желанието за промяна се споделя в близки и то значителни относителни дялове без значение от типа и големината на населеното място, отбелязват от "Афис".

Още по темата: общо новини по темата: 2611
11.10.2022 »
08.06.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/436 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: