Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Провериха за замърсяване реки край Рудозем
Автор: Екип Ruse24.bg 10:31 / 19.09.2022Коментари (0)239
©
Експерти от РИОСВ-Смолян, Басейновa дирекция "Източнобеломорски район“-Пловдив, Регионална лаборатория-Смолян и Районно управление-Мадан провериха два сигнала за замърсяване на река Арда и река Елховска в района на Рудозем през почивните дни, съобщиха от МОСВ.

При проверка на постъпил в неделя сигнал за запенване на река Елховска при град Рудозем, екоексперти и полиция са констатирали, че в следствие на проливните дъждове в събота вечерта, река Елховска е била замърсена от отмиването на торови смеси, образувани от дейността на кравеферма в село Бърчево, община Рудозем, собственост на ЕТ "Реми 90 - Меди Лошев“ село Чепинци.

От Басейновa дирекция "Източнобеломорски район“-Пловдив са взети водни проби, които ще бъдат анализирани лабораторно. За допуснатото замърсяване, собственикът на кравефермата ще бъде санкциониран.

В събота след обяд, при извършен оглед, е констатирано замътване по левия бряг на река Арда. Взети са три водни проби, като измерените на място физикохимични полеви показатели в реката, не превишават стойностите за добро състояние, съгласно нормативната уредба.

Сигналът е подаден от местен рибар, според който е възможно замътването по левия бряг на река Арда да се дължи на Хвостохранилище Рудозем 2, намиращо се в близост. При проверката е установено, че в точката на заустване на хвостохранилището водата е бистра, както и че няма авария или нарушаване на експлоатационната му дейност, които биха довели до замърсяване.

Водните проби, взети от точка на отстояние около 100 метра от мястото на заустване, показват малко по-високи стойности, спрямо стойностите измерени от отпадъчните води на Хвостохранилище Рудозем 2. В непосредствена близост до хвостохранилището, само на няколко метра от заустването е разположена строителна техника, до която са установени следи от измиване на бетоновози.

Към момента на проверката не се формират отпадъчни води от измиване. С цел недопускане на замърсяване с отпадъчни води, формиране от измиването на строителна техника, са предприети действия по установяване законността на мястото, на която са паркирани бетоновозите и необходимостта от издаване на съответните разрешителни по реда на Закона за водите. В неделя, по време на последваща проверка, не са установени неправомерни действия по измиване на строителна техника.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: