Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Психологът Доника Боримечкова по случая с юноша в Мъглиж: Агресията е признак на страх от различния
Автор: Харитина Агопян 12:44 / 19.03.2024Коментари (0)1035
© илюстративна
Обикновено агресията е признак на неприемане, неразбиране и страх - когато не приемаш и не разбираш различието, ти се страхуваш от него. Това каза детският психолог и психотерапевт, бивш консултант в Центъра за безопасен интернет Доника Боримечкова, в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус". С нея коментирахме казуса с 14-годишното момче от Мъглиж със специални образователни потребности, което стана жертва на насилие от свои съученици. Те го съблякоха, заснеха и публикуваха видео в социалните мрежи.

“Всеки акт на насилие и агресия не бива да бъде оставян без последствия и без обществено внимание. Важно е това, че предаването се фокусира върху такива теми. В българското общество толерантността към различието е много занижена. Изолацията е честа реакция на околните, когато говорим за човек с някакъв вид увреждане или специална нужда", каза психологът.

Често в училищна среда децата и юношите се обиждат с абревиатурата СОП - “специални образователни потребности". Наричат се помежду си “аутист" като форма на вербална агресия. Това е показателно, смята Боримечкова. “Децата и тийнейджърите веднъж се борят с образователната система, която е неподходяща за тях, втори път - да намерят достойно място в обществото и в класната стая", подчерта специалистът.

Онлайн тормозът включва снимане на актове на насилие и публикуване в социални мрежи. “Това е търсене на популярност и одобрение от другите потребители, демонстрация и провокация към границите на приемливото. Обикновено жертвите на училищен тормоз често са жертви и на онлайн такъв - ако тормозът в учебното заведение приключва в рамките на учебния ден, онлайн тормозът продължава дълго време. Децата носят дигиталните устройства навсякъде със себе си. Снимането на такова насилие е много притеснително - социалните мрежи имат алгоритми срещу това явление, но обществото трябва да обръща по-сериозно внимание на такива случаи", поясни психологът.

“Виждаме безграничност в комуникацията на юношите в дигиталното пространство, те искат да тестват обществото, себе си, реакцията на възрастните. Това е типичен феномен - юношите винаги са били провокатори на границите. Или чрез открития, или чрез такива феномени, които са нарушаване на границите на другия - в случая, на младежа от Мъглиж", уточни Боримечкова.

“Трябва да обръщаме внимание на езика на юношите. Той е специфичен и можем през езика да разберем кога те имат склонност към проява на агресия. Може да се чуе в обидите, подхода, пренебрежението към конкретно дете. Нашето общество толерира вербалната агресия - да се крещи, да се обижда. Самите ние като възрастни първо трябва да станем по-чувствителни. Съдържанието, което юношите гледат онлайн също е показателно за нагласата им - това съдържание е достъпно за родителите и бързо можем да идентифицираме сигнал за агресия. Трябва да сме внимателни и взискателни към това, какво гледат децата ни и какво поведение демонстрират", категоричен е експертът.

“Агресията сама по себе си е начин да утвърдиш себе си, да демонстрираш себе си като превъзхождащ. Крайните форми, които наблюдаваме, трябва да бъдат ограничавани и отбелязвани като неприемливи като цяло за обществото ни. Когато прилагаме единствено рестриктивни мерки към агресивно дете или юноша - местим го от едно училище в друго, наказваме го и т.н. - това не работи, защото насилникът също има нужда от подкрепа, за да поправи поведението си. Така той може да комуникира адекватно. Трябва много да се говори и да се обърне внимание на средата му. Връстниците са сериозен двигател на агресивното поведение. Еднократен акт на насилие обикновено никога не е всъщност еднократен - предшестван е от други такива", сподели експертиза от практиката си Доника Боримечкова.

Кметът на Мъглиж - д-р Душо Гавазов, коментира пред екипа на “Денят на Фокус", че негови действия са ускорили процедурата по проверка на случая и отказа да навлиза в детайли с уточнението, че МОН са основна страна по казуса. Потърсено от нас за коментар, Министерството на образованието и науката изпрати до радио “Фокус" своята писмена позиция - започва проверка, възложена както на Регионалното управление на образованието в Стара Загора , така и на инспектори на министерството в гимназията в Мъглиж, където се е случило насилието. Докато процедурата не приключи, институцията няма да прави повече официални изявления.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: