Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Пулмулог: Тези бляскави и модерни електронни цигари също не са безвредни 
Автор: Екип Ruse24.bg 07:48 / 31.05.2023Коментари (0)377
©
Безвредно пушене няма – опасни за белите дробове са дори електроните цигари. Това каза пулмулогът д-р София Ангелова в ефира на bTV по повод Световния ден без цигарен дим.

"Консумацията на тютюн започва да намалява в развитите страни, но се появяват нови устройства. Тези бляскави и модерни електронни цигари, които заливат пазарите, също не са безвредни. Мит е, че пушим безвредни устройства. Напротив – независимите изследвания показват, че те са точно толкова вредни, колкото са вредни и цигарите“, обясни тя.

Д-р Ангелова обясни, че в един пълнител на електронна цигара се съдържа пропилен гликол и глицерин – вещества, които се подлагат на термогенна деградация. В резултат на това се отделят опасни за организма вещества.

"Използването на тези устройства не води до отказване на цигарите. Когато се борим с тютюнопушенето, целта е да премахнем този т.нар. сукателен рефлекс. При пушене, независимо от устройството, човек съхранява този рефлекс. И когато погледне цигарата, този рефлекс се включва автоматично. Или иначе казано устройствата не помагат в отказването на цигарите“, каза още тя.

Специалистът обясни също така, че при изследване на белите дробове на пациенти, пушещи електронни цигари, открива, че дишането им не се подобрява, а се влошава. Тя припомни и едно изследване, в което се казва, че "вероятно след години в медицината ще се говори все по-често за хронична обстроктивна белодробна болест (ХОББ), причинена от модерните устройства за пушене“. Ето защо посланието на СЗО е, че безвредно пушене няма, допълни още тя.

"Другият голям проблем е т.нар. пасивно пушене, когато човек седи в компанията на пушач. През 2009 г. беше доказано, че в тютюневия дим на една стандартна цигара има 8400 токсични вещества“, каза още пулмологът. Според д-р Ангелова да спреш да пушиш, означава да бъдеш свободен.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: