Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Първолаците стават все по-агресивни
Автор: Екип Ruse24.bg 10:16 / 28.05.2014Коментари (7)280
©
Първолаците стават все по-агресивни, показва проверка на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

"Очертава се и тенденция за увеличаване на броя ученици в първи клас, които проявяват нетипично и агресивно поведение, и педагозите срещат сериозни затруднения в работата", констатират експерти от ДАЗД. Първолаците хвърлят вещите на съучениците си, бодат се с моливи, а някои дори си разменят юмруци.

По-големите деца обаче са по-жестоки и при конфликт започват да се душат.

Според психолози причината за поведението на децата се крие в модела на подражание, който имат, и заобикалящата ги среда. "Агресията е навсякъде около нас и няма как децата да не попиват от нея. Лошото е, че те не разбират, че това е лошо", обясни детският психолог Даниела Николова.

От началото на годината от агенцията за закрила на детето са извършили 33 проверки в учебни заведения в страната. Експертите са категорични, че учители и възпитатели не могат да разпознаят кога едно дете е в риск. Проверките са установили още, че учителите наказват проявилите се ученици, "преди да са изчерпани възможностите за корекционно въздействие". Според експертите от ДАЗД някои от преподавателите са използвали методи за наказания, които травмират децата и накърняват достойнството им.

"Най-фрапиращите случаи са на учители, които бият децата с пръчка през ръцете. А други ги карат да обикалят двора на училището", обясни шефката на дирекция "Контрол по правата на детето" към ДАЗД Камелия Николова. Освен това някои директори не са контролирали дали учителите спазват задължението си да информират родителите за развитието на детето им. В част от учебните заведения няма регламентиран ред за това как учителите да подадат сигнал в случай на насилие над дете. Затова от ДАЗД предлагат на Министерството на образованието да бъде изработена методика за работа на педагогическите кадри с органите за закрила на детето.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
"...Първолаците стават все по-агресивни..." И първите седем години все повече ще липсват, по простата причина, че няма кой да ги даде ;)
Aнонимен
на 28.05.2014 г.
+3
 
 
БОГ ДА НИ ПАЗИ,НЕ ВЪРВИ НА ХУБАВО.КАКВО ЛИ ОщЕ НИ чАКА
Aнонимен
на 28.05.2014 г.
+5
 
 
Така ще е... щом децата имат повече права от даскалите и щом родителите се карат на даскалите, вместо на децата си...
Aнонимен
на 28.05.2014 г.
+5
 
 
Каквито децата-такива и родителите,ЧОБАНИТЕ създават ЧОБАНЧЕТА,ЧОБАНСКА НАЦИЯ-ФАКТ,МАТЕРИАЛА Е ЛОШ,ИЗГНИЛ,
Aнонимен
на 28.05.2014 г.
+3
 
 
спокойно.и по зле ще става.
+6
 
 
Понеже вързаха ръцете на даскалите затова сме на тоя хал.Цяла година се боря с агенцията да си свършат работата и на края ефекта е 20 % раздвижване от тях страна.Да родителите сме виновни за поведението на децата,но когато родителя не го бива учителя не може да направи корекция понеже нали щяло да се накърни достойнството на детето а какво става с достойнството на моето дете като е тормозено от гамена?Масово децата не се учат в къщи да имат респект към учителите да слушат и да уважават.7 години възпитавам детето ми да бъде послушно и вежливо и сега как за 6 месеца да го накарам да се обърне и да раздава само справедливост?На къде вървим бе хора щом първолаци са с телефоните в час и говорят а родителите даже се сърдят като им кажат да забранят на децата си да ги носят в училище.А тези от агенцията са само за да водят статистика един вагон държавни чиновници на наш гръб.Трябва да върнат ТВУ да видиш как ще се кротнат гамените и родителите ми.Деца с видими сериозни проблеми в поведението ги изкарват палави,абе то хвърля и троши и напуска час когато му скимне било палаво хайде марш в специалното училище.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Лято 2024
Бюджет 2024
Зелен преход
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: