Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Пушите ли на забранено място в заведение, олеквате с 300 лв.
Автор: Екип Ruse24.bg 09:39 / 20.10.2010Коментари (23)600
© Ruse24.bg
Тръгват хайки, които ще установяват спазват ли заведенията новите ограничения за пушене, предвиждащи специални изолатори за пристрастените към тютюна. Те ще бъдат организирани от регионалните инспекции по опазване на общественото здраве съвсем скоро. 800 инспектори ще плъзнат из кръчмите, където ще следят дали пушачите и въздържателите са разделени в различни помещения, изолирани с плътно затварящи се врати, и дали на местата, където се дими, се допускат деца под 18 години. Те ще глобяват както неизрядните собственици на заведения, така и запалилите цигара на непозволено място.

Само след седмица ще бъде готова за приемане новата наредба за режима на пушене, след като старата е била изтеглена, съобщиха от МЗ, където имали пълна готовност за осъществяване на контрол върху спазването на новите правила.

Оттам дали заден и оттеглили дългоочакваната наредба заради отпора на хотелиерския бранш, който нападна здравното министерство, че не е предвидило в нея гратисен период, в който заведенията да бъдат приведени към новите изисквания. Нещо повече, риданията им, че трябва да вложат огромни инвестиции за прекалено кратко време, били отнесени чак до премиера Борисов.

Наредбата, допълваща разписаните през лятото в Закона за здравето нови правила за пушене в заведенията, трябваше да бъде приета най-късно в началото на септември. Макар срокът да не беше спазен заради блокирането на документа от страна на хотелиерите и ресторантьорите, от МЗ бяха категорични, че новият нормативен акт е съгласуван с тях и исканията им за смекчен режим са намерили място в него, така че той да не последва съдбата на оттеглената наредба. Не стана ясно обаче ще има ли отсрочка за преустройство на ресторантите и кафенетата и каква ще бъде тя.

Шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин, който обвини МЗ, че е написало старата наредба така, че да може да глобява собствениците на заведения, за да "събира парички", обаче отрече пред вестника ведомството да е търсило организацията по въпроса. Злати Златанов, който членува и в асоциацията на Рагин, и в Българския съюз по балнеология и СПА туризъм научи, че МЗ вече е почти готово с новата наредба и ще започне да глобява нарушителите. Той се усъмни, че във ведомството отново са решили да действат на своя глава, но все пак изрази надежда, че хотелиерите ще бъдат потърсени за мнение, както се случвало обикновено. Рагин обаче беше по-краен. По думите му не само, че представителите на бранша хич не са си дали зор да привеждат заведенията към изискванията, но и на всички тях им било дошло до гуша от "тоя пушиляк, който се вдигал вече 10 години". Заради това пушене станахме телевизионни герои, всеки ден взеха да ни дават по телевизията, оплака се Рагин.

В здравното министерство и регионалните структури по опазване на общественото здраве пък са в пълна бойна готовност да глобяват всеки, който не се съобразява с изискванията. Главният здравен инспектор в държавата д-р Тенчо Тенчев уточни, че не стотина, както се смяташе досега, а всички 800 инспектори, 490 от които отговарящи за хранителните обекти, ще бъдат нагърбени със задачата да следят под лупа всяко едно заведение, включително за реда на пушене в него.

Според промените в Закона за здравето глобите за неспазване на изискванията за пушене, които те могат да налагат на едноличните търговци, стигат до 1500 лв., а фирмите рискуват да бъдат одрусвани дори до 10 бона. Пушачите, които бъдат спипани със запалена цигара в помещение, което не отговаря на изискванията за димене, пък може да олекнат с до 300 лв.

От 2 юли насам законът разрешава в заведенията да се пуши само в напълно изолирани с плътни прегради помещения, които не трябва да заемат повече от половината от площта на съответния обект. Кафенетата, простиращи се върху по-малко от 50 квадрата, пък трябва да изберат дали да допускат да се дими навсякъде, или да забранят напълно цигарите. Помещенията за пушене също така трябва да разполагат с големи предупредителни табели, както и с мощна вентилационна система, която да работи постоянно, като детайлните изисквания за нея трябва да бъдат разписани именно в бъдещата наредба. Законът забранява напълно да се пали в училищата, културните учреждения, по гарите и летищата и на работното място.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Абе тия от РИОКОЗ на дръж ми шапката ли се правят. Що не идат да глобят кметицата или охраната на общината или охрата и служителите на "Местни данъци и такси" или д-р Крумова - гинеколожката или в кабинетите на полицаите или директорката на РВМС или.....просто няма край да изброявам.
0
 
 
видяла жабата че подковават коня и тя дигнала крак и наща работа такава нали всичко друго ни е в ред само пушенето ние косур СМЕШНИЦИ изнервят хората допълнително
+2
 
 
Аз също съм пушач,но не влизам в заведения където е задимено.За пушачи или не,всички заведения трябва да имат добра вентилация.Що се отнася примерно до механите,не виждам кой ще ги посещава,ако има забрана за пушене.Така че-по добри вентилационни системи и това е.
v moito sarce nikoi ne sprq,pusnah te teb,vqrvai v tova!mnogo ranih i s mnogo igrah,no kakto s teb s nikoi ne bqh!
на 20.10.2010 г.
+3
 
 
интересно има хора без доходи,но за цигари си намират пари,та то това пушене за тях е единственото останало удоволствие от живота!и се питам как тях ще ги глобят 300 лева?
+1
 
 
случвало ми се е да виждам майки с бебета и да пафкат над главата на бебето - кой ще измисли глоба за човешката глупост
+3
 
 
Проблема е най-голям за хората който работят в заведението (те нямат избор; пасивни пушави са). Като осъдят 2-3 работодатели за причиняване на смърт чрез пасивно пушене, ще разберете защо на Запад не се пуши в заведенията. Това е по-скоро мярка з азащита на бизнеса отколкото грижа за хората.
0
 
 
Ако има добра вентилация пушека въобще няма да се усети
+2
 
 
Очаквам с нетърпение да доживея и видя заведение в България,където въобще да не се пуши.Основната причина да отбягвам нашенките е именно тази.Това си е направо наркотична зависимост.Ще каже човек,че устите им само цигари приемат :))).То поне да бяха нещо класно ами те евтинийки и после като ми кажа,че вонят на кенеф се сърдят :))). В една компания не съм попаднал,където да не се обсъждат цените на цигарите и тяхното бъдеще.С покачването на цените все едно кръвта им спира :))).
+6
 
 
Пълни глупости. Преди седмица бях в "Тромпета" в К. Париж - едните маси в цялото помещение са за пушачи, другите са за непушачи :) Много интересно какъв е целият смисъл и кой точно ще глобят за тази тъпотия.
на 20.10.2010 г.
+2
 
 
Дайте право на избор Само пушачи или само непушачи и нещата след време ще улегнат сами а такива полумерки половината така другата онака -вятър работа Чудесни условия за глоби Големите ресторанти могат да направят две отделни заведения за пушачи и инакоживеещи Отровиха народа с ГМО и изкуствени добавки в храните и питиетата сега цигарите пречели АМАН ОТ ПОПУЛИЗЪМ По скоро високият акциз на цигарите трови бедният народ да си купува цигари менте и оттам повече отрова във въздуха Всеки има право на избор как да живее Защо срещу разпространителите на дрога не се действа толкова строго то е по голям бич от цигарите
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2023 г.
Опасна борова процесионка
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: