Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Радев: Разширяването на достъпа до конституционното правосъдие ще направи защитата на човешките права по-реална
Автор: Екип Ruse24.bg 16:52 / 25.10.2022Коментари (0)324
©
Разширяването на достъпа до конституционно правосъдие и неговия обхват би направило защитата на човешките права у нас по-реална и постижима. Вярвам, че перспективата за индивидуална конституционна жалба има подкрепа в парламентарното пространство. Това заяви президентът Румен Радев, който откри конференция "Тридесет години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека“.

Форумът се проведе под патронажа на държавния глава. На конференцията присъстваше вицепрезидентът Илияна Йотова. По покана на президента Румен Радев за участие във форума в София пристигна генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич., съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Светът все още търпи последиците от глобалната пандемия от Ковид 19, а от началото на тази година в Европа отново бушува война. Тези събития ни показаха, че правата на човека не са даденост и следва да се признаят и гарантират от държавата и да се отстояват от гражданите“, подчерта президентът.

Държавният глава постави акцент върху ролята на националните институции, които в условията на кризи и наложени ограничения при упражняването на основните права трябва да гарантират, че тези ограничения са временни и пропорционални.

"Воден от това разбиране и аз нееднократно съм упражнявал своите правомощия за връщане на закон за ново обсъждане в Народното събрание и за сезиране на Конституционния съд“, посочи Радев.

Тридесет години след присъединяването си към Съвета на Европа България вече е достигнала определено ниво на зачитане на стандартите на организацията в областта на демокрацията, правата на човека и правовата държава. Без съмнение постмониторинговият диалог с Парламентарната асамблея на Съвета на Европа постигна предназначението си и се налага мнението, че полезността му вече е изчерпана. Това обаче не изключва продължаването на активно сътрудничество със Съвета на Европа за постигане на напредък в реформата на съдебната власт, борбата срещу корупцията по високите етажи и организираната престъпност, както и свободата на медиите.

Държавният глава поздрави българските адвокати по повод професионалния им празник – Денят на европейските адвокати, който се отбелязва на 25 октомври.

"Веднага след ратифицирането на Европейската конвенция за правата на човека българските адвокати бяха сред първите, които развиха интензивна дейност за нейното популяризиране сред гражданите и пред българските съдилища“, подчерта още президентът при откриването на конференцията.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: