Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Радев: Всеотдайността, волята и куража в името на общото благо заслужават признание
Автор: Екип Ruse24.bg 13:37 / 03.11.2022Коментари (0)297
©
За мен е удоволствие да връча заслужени отличия на четирима от съвременните будители – стожери на духа, съзиданието, на стойностните каузи, креативните идеи и научни пробиви, за техния безспорен принос за развитието на страната ни и по повод на техните годишнини. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към изявени българи, които на церемония в Гербовата зала на "Дондуков“ 2 удостои с Почетния знак на президента.

Отличието получиха проф. д.б.н. Диана Петкова, доц. д-р Георги Паскалев Сафев, арх. Костадин Сандев и Анжел Вагенщайн, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В приветствието си държавният глава подчерта, че церемонията е израз на признанието на обществото ни за всеотдайността, духовната сила и професионализъм на отличените и за техния респектиращ пример. "Вие доказахте, че сливайки талант, всеотдайност, воля и кураж в името на общото благо и възхода, това неминуемо печели заслужено признание“, посочи Румен Радев

Проф. Петкова бе отличена за значимите й заслуги към образованието и науката и за цялостен принос за развитие на науката и Съюза на учените в България. Нейните световни открития дават на медицината механизма за лечение на социално значими заболявания като инсулт и инфаркт. През 2012 г. получава награда "Златна книга за принос към развитието на българската наука“ на Съвета на европейската научна и културна общност, а от 2016 г. е председател на Съюза на учените в България.

Доц. Паскалев  бе награден за цялостния си принос в развитието на българското медицинско образование и по повод неговата 80-годишнина. Избиран е два мандата за ректор на Медицинския университет в Пловдив, а от 2012 г. е почетен ректор на университета. През 2003 г. той въвежда англоезично обучение в българското медицинско образование, което насърчава приема на чуждестранни студенти в България, и основава Фармацевтичния факултет при Медицински университет – Пловдив. През 2010 г. създава и ръководи "Технологичен център за спешна медицина“ при университета, а през 2011 г. изгражда най-модерния и професионално оборудван аудиторен медицински комплекс в страната. Автор е на 4 монографии и над 80 публикации в наши и чужди медицински издания.

Арх. Сандев  бе награден за приноса му в градоустройството на Благоевград и Банско и във връзка с неговата 75-годишнина. Като съветник на Общинския съвет Благоевград и заместник-кмет участва в реконструкцията и новото строителство на града. По негово предложение и с активното му участие е запазен старият център на Благоевград. Автор е на градоустройствените планове на редица квартали в града.

Анжел Вагенщайн, чието отличие бе получено от неговата внучка Жаклин Вагенщайн, бе награден за изключителния му принос към българската култура и духовно развитие и по повод неговата 100-годишнина. В приветствието си президентът отбеляза значимите заслуги на Анжел Вагенщайн за развитието на страната ни и неотклонно отстояваните в тежки времена свобода, просветеност и достойнство, както в своето творчество, така и в живота.

Изтъкнат сценарист, писател и интелектуалец, той е сред знаковите имена в културния и обществения живот на България. Автор е на над 50 сценария за филми, а от 90-те години се отдава на писателска дейност. Книгите му са преведени на множество езици. Носител е на престижни български и чуждестранни отличия. По време на Втората световна война участва в съпротивителното движение, за което има смъртна присъда.

От името на наградените проф. Диана Петкова изказа признателност за оказаната чест. "Ще продължим да работим в тази насока, да прославяме науката и културата на България“, посочи тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: