Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Радев на Срещата на върха за демокрация: Корупцията подкопава държавния суверенитет и националните интереси
Автор: Екип Ruse24.bg 15:09 / 29.03.2023Коментари (0)415
©
Корупцията не е само злоупотреба с обществени средства, тя подкопава държавния суверенитет и националните интереси, ограничава възможностите за развитие и лишава гражданите от сигурност и просперитет. Това заяви президентът Румен Радев по време на Втората среща на върха за демокрация. Форумът се провежда във формат видеоконферентна връзка, а българският държавен глава е поканен за участие от президента на САЩ Джо Байдън, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  Тази година събитието се домакинства от САЩ, Коста Рика, Нидерландия, Република Корея и Република Замбия.

В рамките на националното изказване държавният глава Румен Радев открои редица рискове пред демократичните принципи и международния правов ред, произтичащи от войната между Русия и Украйна. Войната застрашава жизненоважни социални и икономически приоритети, както и сигурността, заяви българският президент и изтъкна необходимостта от ефективно сътрудничество между демократичните държави особено в контекста на противодействие на корупцията.

Румен Радев подчерта ръководната роля на България в тематичната работна група, фокусирана върху ролята на антикорупционните политики, която беше създадена в рамките на Годината на действие, обявена от президента на САЩ Джо Байдън при закриването на Първата среща на върха за демокрация през декември 2021 г. Румен Радев допълни, че в тази насока България е изградила партньорство с други държави, както и с представители на гражданското общество.

Предприетите действия от служебното правителство в борбата с корупцията и подготвените законови промени, включващи важни антикорупционни мерки като реформиране на КПКОНПИ и осигуряване на механизъм за независимо разследване на престъпления, извършени от висши прокурори в съответствие с практиката на Европейския съд по правата на човека, също бяха отбелязани от президента. Държавният глава посочи, че 48-ото Народно събрание вече е приело нов закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващия информация за нередности, както и важни законодателни промени за укрепване на административния капацитет на действащата в България Европейска прокуратура и за въвеждането на съвременни технологии в съдебната система.

Във Втората среща на върха за демокрация покани за участие са изпратени до около 120 държави и организации. Лидерският сегмент на форума се провежда в рамките на пет тематични пленарни сесии, които ще започнат след отправянето на кратки приветствия от държавите съ-домакини. Срещата на върха ще завърши с приемане на декларация.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: