Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Радев подкрепил декларация на НАТО срещу Русия
Автор: Екип Ruse24.bg 12:46 / 11.05.2021Коментари (2)456
©
Президентите на страните от формата Б9 приеха декларация, с която заклеймиха "саботажите" на Русия на територията на страни от НАТО и посочиха конкретно взривовете в Чехия през 2014 г. и подобни инциденти в България, предава "Свободна Европа".

Форматът Б9 обединява девет страни от източния фланг на НАТО и в него влизат България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Унгария.

Срещата на Б9 се състоя в Букурещ, като официални домакини бяха президентите на Румъния Клаус Йоханис и на Полша Анджей Дуда. Във форума се включи и президентът на САЩ Джо Байдън, който се обърна към колегите си по видео връзка.

Въпреки че е част от формата Б9, президентът на България Румен Радев не съобщи предварително за участието си, а в публикуваното късно в понеделник съобщениe на сайта на президентската администрация не се споменава нито веднъж думата "Русия", не става дума и за осъждането на саботажите на българска територия.

Официалната декларация от срещата в Букурещ е публикувана на сайта на Йоханис.

"Ние заклеймяваме саботажите на Русия на територията на Алианса, каквито наблюдавахме при взривовете в складовете с боеприпаси през 2014 г. във Врбетице, Чехия, които представляват грубо нарушаване на международното право. В допълнение, изразяваме загриженост за информацията за подобно поведение на територията на България, за каквото твърди разследването в София. Ние изразяваме пълна солидарност с нашите съюзници Чехия и България", се казва в декларацията.

Свободна Европа попита още сутринта в понеделник администрацията на президента дали Радев ще участва в срещата, тъй като в календара му на сайта не присъстваше такова събитиe. Получихме отговор, че Радев ще участва по видео връзка и след това ще бъде изпратено съобщение.

В публикуваното по-късно съобщение се говори за "общия ангажимент за модернизация" и за "политиката на "отворени врати" на НАТО".

В декларацията от срещата обаче се говори за "агресивните действия на Русия и струпването на войски в непосредствена близост до НАТО", осъждат се действията в Чехия и България.

"НАТО остава отворен за периодичен, фокусиран и смислен диалог, както и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Русия направят това възможно", пише оше в декларацията.

Срещата на Б9 в Букурещ e част от подготовката за срещата на върха на НАТО в Брюксел на 14 юни. Тогава новият американски президент Джо Байдън ще посети Европа.

Клаус Йоханис каза в понеделник пред медиите, че президентите от Б9 са настояли за по-голямо съюзническо военно присъствие в региона заради покачващото се напрежение в Черно море.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Тихичко и подмолно. Като "български генерал", на който му тропат назидателно по масата и търпи гузно. Друго нещо са си коремните набирания.
+1
 
 
И на теб руснаците ще ти плюят под опашката.Дали пък кака Кури да не се кандидатира за президент на есен?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: