Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Радка Кънева: Проектът "Геномът на Европа" цели адекватно лечение и превенция в бъдеще  
Автор: Екип Ruse24.bg 16:59 / 09.05.2024Коментари (0)987
© Фокус
Проектът "Геномът на България“ е изключително важен за бъдещото ни като нация. Здравето е най-голямата ценност на една нация и ние трябва да направим всичко възможно да научим повече и да подпомогнем бъдещото диагностициране на редки и генетични заболявания. Това каза проф. д-р Радка Кънева – ръководител на Центъра по молекулна медицина в Медицинския университет в София в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“. 

"С напредъка на технологиите става все по достъпно и възможно цялостното изследване на човешкия геном и това позволява все повече този тип изследвания да се използват за научни цели, като по този начин да навлезем все повече и повече в тайните на нашата ДНК. Проектът "Геномът на България" е пилотен проект, който започнахме с подкрепата на Министерството на образованието и науката, като идеята за проекта, който да изследва референтен български геном, има за цел да направи представителна извадка на българското население в момента.“

В повечето развити страни по света вече са стартирали такива мащабни геномни проекти, като причината за това е в нашите гени, обясни проф. Радка Кънева. "В гените на човек е закодирана цялата информация за това какво представляваме ние, какви са ни възможностите, какви са ни слабостите и талантите. Но в тях и по-скоро в грешките в нашите ДНК се крият причините и за всички наследствени заболявания. Целта е да се открият всички вариации, които се срещат в геномите на съвременните българи,“ каза тя и добави, че точно заради това интереса към изследването на човешкият геном е много голям във връзка с напредъка на съвременната медицина и с навлизането все повече и повече на прецизната персонализирана медицина.

Проф. Радка Кънева уточни още, че основните етнически групи, населяващи Европа са над 40, като всяка от тях е със своите генетични специфики и своите особености и мутации и са свързани с предразположение за различни видове болести. "Съвременната медицина трябва да знае тези неща, за да може да лекува по адекватно в бъдеще,“ категорична каза тя и допълни, че данните за референтния геном на България ще се включат в проекта "Геномът на Европа“.  

В проекта могат да вземат участие пълнолетни българи, доброволци, като изследванията се осъществяват в Медицински университет София и Медицински университет Пловдив. "Човек трябва да прецени дали иска да знае или не иска да знае какво носи в своите гени. Има смисъл човек да се изследва, ако във фамилията му има заболяване, което се знае, че върви няколко поколения. Поголовното изследване за всичко не е добре да бъде направено, второ, ще бъде сложно за интерпретиране, ако няма болест или някакво друго състояние, с което ние да съобразим намерените вариации,“ допълни тя.

Калина СВЕЖИН






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Зелен преход
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: