Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Радулов: В много страни от ЕС легализират марихуаната, но това не води до отслабване на мерките срещу хероина и кокаина
Автор: Екип Ruse24.bg 16:23 / 24.04.2023Коментари (0)296
©
Хубаво е, че има акции срещу разпространението на наркотиците, тъй като да кажем от миналата година, втората половина, като че ли бе забравено, че съществува разпространение наркотици и че е задължение на МВР да противодейства активно. Това каза в Аудиокаста на "Фокус" "Това е България“ проф. Николай Радулов – експерт по национална сигурност и бивш секретар на Министерството на вътрешните работи.

"Това, което обаче е доста притеснително, поне за мен, тъй като аз се стремя да съм в течение на всичко, което се случва с противодействието на престъпността – за да преподавам тази материя на моите студенти, става ясно, че между 2020 и 2021 г. – това са данни на ООН, производството и разпространението на кокаин нараства неимоверно – с 35%. Това е гигантско количество. Не по-малко е нарастването на производството на хероин. Разбира се, няма и някакъв отлив от създаване на различни типове синтетични наркотици. Но това, което е характерно, е голямото разпространение, особено на кокаина и хероина", каза Радулов.

Той  добави, че по време на Ковид кризата наркоразпространителите влязоха в модна стъпка с възможностите за разпространение чрез различни онлайн прийоми и когато свърши тази Ковид ваканция или период, в който нямаше забавления, нямаше дискотеки – местата, където традиционно отпред се продаваха наркотици, без особено да се безпокоят от органи на обществения ред и сигурност, в сегашния момент, в това ново, следковидно време, работят и стандартните, христоматийни начини на разпространение на наркотици и тези, които бяха иновативно вкарани по време на Ковид кризата. И очевидно е, че разпространението на наркотици е сериозно. В цяла Европа има гигантски проблем, особено що се отнася до кокаина и хероина. С този проблем обаче хората се борят. Заловени са в Антверпен преди 25 или 30 дни гигантско количество от 8,8 тона наркотици. Съвсем наскоро – миналата седмица до бреговете на Сицилия беше открит не захвърлен, а закотвен голямо количество специално пакетиран кокаин, над 2 тона. Френските специални служби и митници насред Франция заловиха един тир с 578 кг кокаин и за мое учудване се оказа, че този камион е управляван от двама българи. Т.е. в цяла Европа и в целия свят разпространението на кокаина и на хероина е неимоверно.

"И това, което се наблюдава, следейки френски, немски и други източници, е че това е забелязвано от специалните служби и полицията. Борят се, по-добре или по-зле, но залавят много големи количества", посочи Радулов.

Според експерта акции се провеждат, залавят се 200-300 килограма марихуана, но като че ли във фокуса на действие на специалните структури, занимаващи се с борба с наркоразпространението и с наркопроизводството, е произвежданият в България коноп. Т.е. някъде се произвежда с медицински цели, но фабриките за марихуана или лабораториите, както гордо се наричат, са помещения, добре осветени, и обикновено се споменава само за "лаборатории“. Ние оставаме с впечатление, че става дума за нещо, произвеждащо всякакви типове наркотици, а всъщност не е така. Същевременно в Европейския съюз, във все повече страни марихуаната започва да се легализира. Явно е установено, че вредата от нея не е толкова голяма. Тя има и установени медицински, полезни свойства. И даже в Германия сега, в момента, се работи по един закон, който ще разреши както притежанието на малки количества марихуана на един човек, така и възможността да си засади няколко саксии с растението. Т.е. световната тенденция е към изваждане на марихуаната от рамките на наркотиците, но в тези рамки въобще не може да става дума по някакъв начин да бъдат премахнати или да бъде отслабен режима по отношение на кокаина и хероина.

"А ние, както виждате, във всички тия акции имаме веднъж заловени 62 грама, което беше смешно, и съвсем наскоро бяха заловени 400 грама, което беше обявено с много голяма гордост, но всъщност това е много минимално количество, като се има предвид, че количествата са огромни дори за такава малка страна като България. И тук резонно си задаваме въпроса имат ли представа нашите служби, които се занимават с противодействие на наркоразпространението, какви наркотици се разпространяват в страната, откъде идват тези наркотици? Или са невежи, некадърни и мързеливи, или има нещо друго, което води до липса на разкриваемост по отношение на много опасните наркотици кокаин и хероин. Аз ви предлагам вие да си изберете коя е причината. Аз вече съм притеснен, защото толкова очевидно е нежеланието да бъдат залавяни кокаина и хероина, че започвам да си мисля, че корупцията е обзела и по-ниските нива на работещи в МВР", добави проф. Николай Радулов.

Цоня СЪБЧЕВА






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: