Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ракията с акциз наполовина от догодина
Автор: Екип Ruse24.bg 11:20 / 09.10.2010Коментари (3)377
© Impact Press Group
Около една година ще продължи процедурата по признаването на гроздовата ракия за национален продукт, което ще доведе до свиване на акциза наполовина съгласно европейското законодателство. Предложението за одобряването се подава в Комитета по акцизите, където се разглежда, и чак след това промяната е възможна. Министърът на земеделието е възложил на шефа на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев да проучи всички начини за намаляване на акциза на лютата напитка. Документите, които ние ще внесем в Брюксел, касаят единствено нашето данъчно законодателство за получаване на 50% намаление на ставката на този традиционен наш продукт, уточнява Коев. Ние не събираме акцизи на Балканския полуостров и братята сърби и македонци изобщо не трябва да се притесняват. Искаме да защитим ракията като национална напитка, което означава, че на територията на България е традиционен продукт и в тази посока ще бъдат усилията ни да докажем на Европейския съюз, че гроздовата ракия има своето място на българската трапеза. България има в ЕС защитени 14 географски марки. До този момент името "ракия" се отнася само за български напитки. През миналата година у нас са произведени 51 099 млн. литра гроздова ракия, а плодовите ракии са общо 177 хил. литра.

25% от съдържанието на произвежданата ракия у нас трябва да е от винен дестилат, напомни преди време министър Найденов при откриване на гроздобера, а не от житен. В момента в съдържанието на ракията има само 10% винен дестилат.

Гърците са защитили узото, румънците - цуйка

Гърците са защитили като национална напитка узото, което се произвежда на територията на островите. По същия начин е решен въпросът за ром Traditionnel, който се произвежда отвъд морските територии на Франция, италианците имат свои напитки, които се произвеждат по островите Сардиния и други острови, датчаните също имат защитени марки и ползват облекчение от 50%. Няколко вида цуйка, които се произвеждат от съседите ни в Румъния, са признати за традиционни напитки от другата страна на Дунава, става ясно от официалния вестник на Европейския съюз.

Когато са водени предприсъединителните преговори, нашата страна се е опитала да защити ракията като уникално технологично производство, което обаче не може да се случи по никакъв начин. Затова и ни е отказано, разказва Коев. Едва сега за първи път правим опит да я защитим като национална напитка и да поискаме данъчното облекчение.

У нас в момента се плаща 1100 лева акциз на 1 хектолитър високоградусов алкохол, наполовина дават пък малките производители, когато изварят същото количество в селските казани. Този данък не беше изменен през миналата година след дълги спорове между земеделското и финансовото министерство. Заради високата реколта и ниските цени, както и почти замрелия пазар на грозде, тогава в производителите остана огромно количество грозде, което те извариха и затвориха за по-добри времена. Именно тяхното недоволство оказа натиск и промени първоначалното намерение на министър Дянков. След като мине процедурата в общността, косвеният данък ще стане 550 лева.

Реколтата от грозде е с 30% по-малко

През тази година реколтата от грозде е с 30 на сто по-малко. Заради големите студове през зимата огромни лозови масиви измръзнаха дори в Южна България. През лятото пък продължителните дъждове отключиха болести по лозите. В момента 97 935 ха са плододаващите насаждения у нас. От 2007 г. до средата на тази година са създадени 66 045 дка нови лозя, повечето от които все още не може да се берат. Вече се засаждат нови сортове, които дават по-висок добив, използват се предимно френски и италиански. Все още не е минала модата по мавруда, но не правим нищо, за да го рекламираме навън, казва Коев. Макар този традиционен български сорт да прави впечатление, той е твърде непознат.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Това е много добре да се направи да се намали акциза на домашната а и не само ракия това ще повиши тарсенето а и след като всички държави в ЕС имат защитени марки е добре и ние да направим така
0
 
 
Поправям се: "прОменяме", а не "прИменяме" - грешка от бързането. И още нещо - като падне акцизът наполовина, крайните цени няма ли да паднат поне с 25 % (промишлената от 10-12 лв./литър на 7,50-8,00 лв., а дмашната - от 6-8 лв. на 4,50-6,00 лв.?
0
 
 
Сега като ще защитаваме българската марка, да не вземем да применяме името РАКИЯ? Не знам сърбите и македонците имат ли защитена марка, тъй като и те я наричат по същия начин, но вероятно - не, защото са извън ЕС. И защо само за принцеса Грозданка ще се борим, нима нейните сестри Сливова, Кайсиева, Крушова и т.н. нямат достойнства? Турците да не вземат да скокнат, защото и те наричат това питие "ракъ", от арабското "арак"?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: