Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Рашков в парламента: Служители на МВР са използвани като слугини на прокуратурата
Автор: Екип Ruse24.bg 10:56 / 28.07.2021Коментари (2)746
© БТВ
Още днес ще получите една част от доказателствата за неправомерно използвани СРС. Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков в парламента по време на изслушването си за подслушванията.

"Има данни, че по отношение на някои от протестиращите граждани, които са били подслушвани миналата година, наблюдението е продължило доста дълго време, създаващо съмнение за законосъобразността на срока", каза Рашков.

"Особено интензивни са използвани тези тайни способи след нахлуването на прокуратурата в президентската институция на 9 юли 2020 г. Мотивите, с които са искани разрешенията, са, че лицата целят да бъде подронена, отслабена, съборена властта в републиката и извършване на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра и по места, което съставлява престъпление против републиката", обясни служебният вътрешен министър.

Той припомни, че през 1996-1997 г. парламентът също бе обсаден от протестиращи. Тогава обаче нито един прокурор не си е помислил, че се извършва престъпление против републиката и такива дела не са били образувани.

"Искате да изброявам имената на лицата, подслушвани със СРС, но сте сбъркали името. Извикайте си дясната ръка на таралежа да дойде тук да чете СРС-та по цели дни. Аз не се казвам Цветан Цветанов и такава информация законът не ми позволява да ви дам и колкото и да настоявате това няма да стане", подчерта Рашков и допълни, че става дума за стотици граждани, подложени на ограничения върху техните права със СРС. 

"Стотици български граждани са били подслушвани по искане на Спецпрокуратурата и по разрешение на Специализирания съд. МВР са наблюдавали безучастно как някои от техните служби – ГДБОП, Вътрешна сигурност и ГДНП, са изпълнявали функциите на обслужващ персонал за Специализираната прокуратура и са извършвали сериозни нарушения на Закона за защита на класифицираната информация", каза Рашков.

По думите му имената на лица, които са били подлагани на СРС-та, са разнасяни на листчета, които впоследствие са били унищожавани. Не са изготвяни никакви справки в тази връзка, а информацията не е описвана, според Рашков, очевидно съзнателно.

"Освен това всички искания на прокурорите са изготвяни в нарушение на Закона за специалните разузнавателни средства от самите оперативни работници от тези служби. Законът предвижда, че исканията по наказателни дела на прокуратурата са правомощия единствено на наблюдаващия прокурор, а служителите са използвани като слугини на българската прокуратура", каза Рашков.

Само в една справка има споменати, че са наблюдавани 19 лица.

"Толкова много мероприятия са провеждани, че тези служители в МВР са работели дълго след изтичане на работното им време. Това е довело до изплащане на доста солиден бюджет за този извънреден труд", информира още Бойко Рашков.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: