Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Разбиха международен канал за трафик на нелегални мигранти през България
Автор: Екип Ruse24.bg 15:03 / 08.06.2023Коментари (0)331
© МВР
В операцията на румънските власти, координирана от Европол, участваха служители на ГДБОП - МВР и на германската федерална полиция. Задържани са 28 души и са извършени претърсвания на 29 локации в северната ни съседка. Това съобщава МВР.

Планираната международна операция срещу нелегалната миграция е проведена на територията на Румъния под наименованието OP WERTA на 25 май. В успешната реализация участваха 150 румънски гранични полицаи и 98 служители на румънската жандармерия. Като наблюдатели бяха включени представител на ГД "Борба с организираната престъпност“ – МВР и на федералната полиция в гр. Вайдхаус, Германия. В деня на действие германската страна изпрати прокурор, който да консултира събирането на доказателства с оглед потенциалната им употреба в германските съдебни производства. Български следовател и анализатор на Европол също взеха участие в действията. Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на правоприлагането улесни обмена на информация в реално време и осигури оперативна координация и аналитична подкрепа.

Разследването на престъпната мрежа румънската гранична полиция започва през 2022 г., когато няколко шофьори на микробуси са задържани на границата с България. В хода му е разкрита организирана престъпна група, състояща се основно от румънски граждани, занимаваща се с набиране и незаконно транспортиране на граждани на трети страни от Турция в посока Германия, преминавайки транзитно през България, Румъния, Унгария и Чехия (т.нар. Балкански маршрут). Заподозрените прекарвали нелегално мигрантите по суша през определени гранични контролно-пропускателни пунктове на българо-румънската граница, държали ги на места, близо до румънския град Тимишоара, преди да ги транспортират до крайната дестинация, предимно с микробуси и камиони. Документирани са и инциденти с починали възрастни и деца поради липса на място и кислород в отделенията, използвани за укриването им по време на транспорт.

В рамките на OP WERTA са извършени претърсвания на 29 адреса в различни населени места на територията на Румъния. Задържани са 28 души, един от които в изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от Германия. Иззети са предмети и вещи, имащи отношение към престъпната дейност, в това число около 3000 евро, 15 300 румънски леи, както и документи.

Още по темата: общо новини по темата: 398
28.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
22.03.2024 »
19.03.2024 »
19.03.2024 »
предишна страница [ 1/67 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: