Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Разкриха схема за трафик на жени, използвани за сключване на фиктивни бракове с чужденци
Автор: Екип Ruse24.bg 15:04 / 08.07.2022Коментари (0)487
©
В област Плевен е разкрита схема за трафик на жени, използвани за сключване на фиктивни бракове срещу заплащане с чужденци, които представляват риск за националната сигурност на България и зa Европейския съюз (ЕС). Това съобщиха днес на пресконференция представители на Окръжна и Районна прокуратура в Плевен, Областна дирекция на МВР и Държавна агенция "Национална сигурност".

От 2020 г. се работи по разкриване на схема за сключване на фиктивни бракове на жени от Плевенска област с турски граждани, предимно от кюрдски произход, информира Велислава Патаринска, наблюдаващ прокурор по разследването в Районна прокуратура – Плевен. Браковете са сключвани в Германия - жените са набирани от плевенски села, те са от семейства с нисък социален статус и с финансови затруднения. На тях са им обещавани суми между 3000 и 5000 евро, ако се съгласят да пътуват до Германия, за да сключат брак с чужденец там. В около 90 процента от случаите се оказва, че тези пари не са получавани, а се вземат от посредниците по схемата. Има данни за въвличане в този вид трафик на около 50 жени на възраст от 18 до 25 години, както и на три бременни.

По думите на прокурор Патаринска схемата е организирана от турски гражданин от кюрдски произход, който живее в Берлин и е женен за българка. Той започва да осигурява "съпруги" на негови сънародници, които по този начин узаконяват своя престой и имат възможност след няколко години дори да получат българско гражданство. Бъдещите младоженци са заплащали по 10 000 – 15 000 евро, за да им бъде намерена съпруга и да сключат брак с нея. 

Жените са държани в квартири в Германия, където престояват месеци, докато се легализират всички документи по сключения брак. Има информация и за използвани фалшиви документи, за които е посочено, че са издадени от българското консулство в Берлин.

"Жените, сключили брак в Германия, никога не заживяват заедно със своите "съпрузи", а след приключване на процедурата по легализация, се прибират в България, където не малко от тях имат свои семейства и деца", каза още прокурор Патаринска. Тя допълни, че по непотвърдена информация мъжът, организирал престъпната схема в Германия, е задържан. 

"Нашият регион е източник на доста жени, жертви на този вид трафик на хора, който се развива в последните години", посочи окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов. По думите му първоначално браковете са сключвани на територията на Плевенска област, но в последствие това става в други страни. В Плевен вече има две успешно приключени дела с осъдителни присъди.

"Основната опасност е, че чрез тази схема лица от трети държави – от Близкия изток, Турция, Северна Македония, Албания, придобиват един специфичен статут – стават членове на семейства на граждани на страна-членка на ЕС. Целта им е да получат законов вариант за пребиваване на територията на страни-членки на ЕС“, обясни прокурор Николов. Доста често въпросните мъже са замесени в сериозна престъпна дейност – трафик на хора, на наркотици и оръжия, включително и международен тероризъм. 

Има случаи и на мъже, участници в тази схема, които са със забрана да влизат в страни от Шенгенското пространство. Те сключат фиктивен брак с българка, приемат нейната фамилия, сменят документите си за самоличност и получават възможност за свободно движение на територията на Шенгенското пространство.

Освен чрез бракове, схемата се развива и в посока на припознаване на дете, родено в страна от ЕС. За целта се набират бременни жени, с които се сключва брак, като след раждането на детето то е припознато от фиктивния в случая баща. Това се прави с цел получаване на българско гражданство по облекчена процедура. 

Към момента по разследването, водено от плевенската прокуратура, има повдигнати обвинения на петима души.

Прокурор Патаринска добави и любопитен щрих в тази схема за трафик на жени. В един от случаите на фиктивен брак е пламнала любов между двамата съпрузи и българката е останала да живее в Германия със своя любим.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: