Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Разплете се мистерията за уникалната носия от събора в Жеравна
Автор: Екип Ruse24.bg 10:04 / 28.08.2022Коментари (1)326
© Асен Великов
С редакцията на Plovdiv24.bg се свърза човекът, който стана причина за сериозна дискусия за една носия, която беше представена на събора в Жеравна. Яни Ангелов от нестинарската общност обясни с невероятна страст и емоция за историята на тази носия, която се оказа истинска, българска от странджанския край. "Това е носия много, много рядка и уникална, която може да се види само в музеите", разказа той.

По думите му това е облеклото на българката от онзи край отпреди 120 години. Заедно с няколко съмишленици Яни решава да я покаже отново на света и на съвременниците, като реставрират сукмана и зашиват шивицата така, както е изглеждала тогава.

“Коментарите във фейсбук са на хора, които не са запознати с историята, затова трябва да се внесе допълнителни обяснения. В тази носия няма нищо мюсюлманската или каракачанската", уточни Яни.

Ето неговия разказ:

Тази носия е чисто странджанска и няма нищо общо с каракачанската или някоя друга подобна. Тя е рупска носия, тя е от носиите на рупците, коренното население на малкотърновско или каймакът на странджанската етническа общност.

Хората не са наясно с това каква е тази носия. Тази носия е реставрирана, сукманът е от стар плат, но ушит по стар образец, като е възстановена и гайтанената украса, която е правена точно по образец.

Доближил съм се най-близо, тази гайтанена украса е характерна за нашия край. Не съм се отментал и не съм променил нищо по старинната одежда. Нашите странджанските, рупските носии не се намират вече, те са кът и са много редки, сподели още Яни.

Относно забраждането - забрадката не е черна, а е тъмна лилаво-кафява на цвят. Тя си има украса в задната част - това е щампована празнична забрадка. Това е типичното забраждане в нашия край, когато момичето навърши определени години, когато е в детеродна възраст и може да работи, тогава се забражда. Християнската религия тогава е изисквала българката да бъде забрадена и в църква, и когато излиза навън. В нашия край никога жена или мома не е била гологлава, това е грях. Това не е мюсюлманско забраждане, както твърдят някои коментиращи. Косата предразполага към грехопадение, затова жената в миналото трябва да е забрадена. 

Опитваме се да запазим старото, това е носия на омъжена жена от началото на 20 век. Красотата на българската носия е в семплостта и съчетанието на цветовете. Това не е най-красивата носия от нашия край, заяви Яни Ангелов. Най-красивата е булчинската - тя е с уникални гайтани. 

В момента с неговите съмишленици са стартирали проект по възстановяване точно на булчинската носия, за която е характерно наслагване на сукмани, което е отличителна черта на странджанския край рупците. Три черни, един бял сукман и една риза.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Красота. Много издокарано това момиче. Браво.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: