Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Разследват висши служители от МВнР за престъпление по служба
Автор: Екип Ruse24.bg 13:39 / 20.01.2017Коментари (0)624
©
Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу ръководни длъжностни лица от Министерство на външните работи за престъпление по служба и безстопанственост. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Данните, оценени като достатъчни и послужили за образуване на разследването, касаят непровеждането на обществена поръчка от МВнР по реда на Закона за обществените поръчки за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на Министерство на външните работи.

Вместо да се спази законът, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка от МВнР са сключили две споразумения (от 15.01.2016г. и от 22.04.2016г.) с Министерство на земеделието и храните, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.

Целта е била да се облагодетелства търговското дружество, което не е имало сключен договор с МВнР, а само с МЗХ. По силата на двете споразумения МВнР се е задължило да заплати за 6 месеца на дружеството общо сумата от 700 000 лв. за самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки.

От това са настъпили значителни вредни последици за Министерство на външните работи. Освен това от данните по делото е установено, че МВнР не са се възползвали от предоставените на МЗХ от търговското дружество големи отстъпки при доставяне на самолетни билети и ваучери за хотелско настаняване, въпреки, че са имали такава възможност. От това са настъпили щети на МВнР в размер на 148 000 лв.

В хода на разследването ще бъде изискана цялата документация от МВнР и МЗХ. Предстоят разпити на всички лица, имащи отношение към случая. Предстои назначаване на икономическа експертиза за установяване на точната стойност на причинените имуществени вреди за МВнР.

С постановление на ръководителя на СГП е разпоредено разследването да се проведе от следователи от следствения отдел на СГП.

Указан е 2-месечен срок за разследване.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: