Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Рецепта за превръщане на отпадъците в биотор
Автор: Екип Ruse24.bg 11:30 / 10.03.2023Коментари (0)353
©
Какво представлява градското компостиране? Или как в междублоковите пространства, или у дома да създаваме биотор, която да ползваме за растенията си.

Средно всяка година домакинствата в България генерират по 3 млн. тона битов отпадък. От Министерството по околната среда отчитат положителна тенденция

"Тенденцията е да намаляват депонирането на отпадъци, образуването на отпадъците, което са общонационалните цели. Тенденциите са до 2035 г. е да рециклираме над 65% от генерираните отпадъци“, каза зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева пред bTV.

Държавата към момента успява да компостира или по друг начин казано да създава 100 000 тона биотор.

Междувременно в цяла България граждани създават свои малки компостери, където произвеждат от боклука си органична почва. Само в София има 12 такива места. Едно от тях e създадено от 22-годишната Анастасия в централния столичен квартал "Лозенец“.

"Идеята беше просто да намаля хранителния отпадък вкъщи, защото забелязах, че вкъщи произвеждаме много хранителни отпадъци, които изхвърляме в една найлонова торбичка. Примерно обелки от зеленчуци и плодове да се разградят с помощта на микроорганизми, тогава се получава една прекрасна почва за растенията“, казва пред bTV Анастасия Бобчева, която е член на фондация "Корен“.

Вече година 13 домакинства ползват компостера.

"Много е важно да се изхвърлят органични отпадъци - кухненски или градински такива. Това са различни обелки от зеленчуци и плодове - банани, ябълки, моркови, всякакви. Утайка от кафе също може, когато си пиете кафето сутрин. Или билки от чай също. А от сухата страна са трици, дървени стърготини, които ние използваме основно, сухи листа клонки всякакви. Много е важно да не се хвърлят животински продукти. Никакво месо, защото може да се привлекат неприятели, защото може да се появят патогенни организми и се забавя процесът на разграждане“, казва още Бобчева.

Всичко това има нужда от кислород, затова веднъж седмично се разбърква.

Подобен компостер между блоковете се поддържа от жителите и на квартал "Надежда“.

"Ако всеки иска да си построи такъв компостер навън, е много важно чия собственост е земята. Ако е частна - е достатъчно да се иска позволение от всички живущи вътре в сградата и домоуправителя. Ако пък е собственост на общината, тогава е хубаво да се иска разрешение от общината“, обясни жената.

Рецепта за създаване на компостер: нужна ни е кофа с малки дупки, за да влиза въздух, на дъното слагаме съчки, където се отича влагата при разлагане, покриваме ги с картон, а върху него изграждаме компостната смес, като започваме с обикновена пръст, добавяме всякакъв вид органични отпадъци и покриваме с дървени стърготини, листа или слама.

А накрая добавяме и нещо от нас.

Други произвеждат у дома компост, но с помощта на червеи. Освен почва, червените калифорнийски червеи произвеждат и течна тор.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: