Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Реформата в службите, която разделя сглобката
Автор: Самуил Иванов 13:20 / 23.09.2023Коментари (0)372
© БТА
През седмицата депутатите от управляващото мнозинство успяха променят Антикорупционната комисия. След три заседания и няколко пренаписвания на антикорупционния закон, ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС успяха да създадат нова структура на КПКОНПИ, да заложат нови критерии за избора на членове на комисията, а членовете и да бъдат назначавани след подкрепата на 2/3 от народнотопредставителство.

И докато КПКОНПИ на пръв поглед символизира диалогът и разбирателството между управляващото мнозинство, то въпросът за реформата на службите далеч не показа това.

През седмицата ГЕРБ-СДС и ДПС се разграничаха от предлаганите от Атанас Атанасов промени. Атанасов предлагаше цивилното разузнаване и военното разузнаване да бъдат обединени. Той беше обявил, че вече има и изготвен законопроект, с който това да се случи. Борисов и Пеевски обаче отрекоха да са виждали текстове с разписаните промени. И двамата заявиха пред журналистите, че "сега не е моментът за обединяването на службите“. Според тях това трябвало да се случи, когато приключи войната в Украйна.

Атанас Атанасов обаче подаде оставката си като председател на Комисията по спецслужбите. В същия ден Христо Иванов обясни, че с действията си Атанасов е дал "много важен сигнал“ към партньорите си в управлението. Иванов заяви пред bTV, че ген. Атанасов е бил получил подкрепата на Борисов за това как да бъдат преструктурирани службите, а впоследствие лидерът на ГЕРБ се е отказал, обявявайки решението си първо пред медиите.

Важно е да отбележим, че въпросът за реформата в службите беше залегнал като един от основните приоритетит пред Николай Денков и Мария Габриел по време на преговорите за съставяне на правителството. Тогава Денков бе обявил, че дори и един от приоритетите не бъде изпълнен, той ще хвърли своята оставка.

Оставка няма, а от "Продължаваме промяната“ аргументират това с продължаващите разговори между управляващата некоалиция. Самият Денков коментира пред журналисти, че темата за спецслужбите първо трябва да бъде обсъдена от политическите сили, където по думите му имало много ескперти, а едва след това той самият щял даде мнението си.

В записите, изтекли от заседанието на ПП, Кирил Петков и Асен Василев ясно декларират, че началниците на ДАНС, ДАР, ДАТО, "Военно разузнаване“ и НСО трябва да бъдат сменени с хора, които са одобрени от посолствата. След убиството на Алексей Петров Кирил Петков ясно заяви, че реформи трябва да има, за да не се допускат повече публични разстрели, а дни преди старта на есенната сесия на парламента той поиска от Борисов да избере дали ще застане на страната на искащите реформата ("Продължаваме промяната“ и "Демократична България“) или на президента Радев.

Именно върху държавния глава ПП-ДБ хвърлят обвиненията за овладяване на службите. По времето на служебния кабинет на Стефан Янев бяха назначени шефовете на ДАР, ДАНС, "Военно разузнаване“, НСО и ДАТО. Радев неколкратно обвини лидерите на ПП, че реформа в службите не е назначаването на "свои хора“ във висшите ръководства. Вчера вицепрезидентът Йотова дори заяви от Търново, че президентът няма да допусне "да се сложи ръка“ върху спецслужбите.

След оставката на Атанасов като председател на Комисията по спецслужбите в парламента, тя ще бъде оглавена от Бойко Рашков. Бившият министър на МВР бе именно този, който арестува Борисов през миналата година, а по-късно арестът бе обявен за незаконен. Последният пък заяви преди два дни в парламента, че е готов да подкрепи ген. Атанасов за всякакъв пост, който поиска, и бе категоричен, че му има пълно доверие. Чу се дори молба да се преосмисли решението за оставката.

Така въпросът със службите остава нерешен. Кирил Петков бе категоричен, че ще има нови обсъждания между управляващитепо темата. Пеевски също потвърди, че има време за това. Предстои да стане ясно дали водещите политически сили ще се разберат, или не.

Още по темата: общо новини по темата: 1094
27.04.2024 »
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/183 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: