Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Рекорд! Заловиха недекларирана валута за над 3,15 млн. лева!
Автор: Иван Сотиров 13:11 / 30.05.2022Коментари (0)358
За два дни на Митнически пункт Капитан Андреево са установени три случая на недекларирана валута в автобуси, като само при един от тях митническите служители са установяват над 1,6 млн.  евро – това разказаха пред журналисти на съвместен брифинг  Стефан Марашев - зам.-директор на ТД Митница Бургас и Мария Кирилова- зам.- районен прокурор на Районна прокуратура Хасково. 

Недекларираните 1,6 млн. евро е най-голямата сума, установявана на българска граница – посочи още Марашев и допълни, че от началото на годината е намерена недекларирана валута за 9 млн. лева при 14 случая - предимно евро, долари и британски паунди.

За периода от януари до май има 10 дела за недекларирана валута при излизане от страната за над 7 млн. лева. За сравнение с миналата година за периода е имало две дела за 1 млн. лв., отчете Кирилова и подчерта доброто сътрудничество с Агенция "Митници“.

Стефан Марашев и Мария Кирилова уточниха, че последния месец има повече случаи в автобуси, а преди това характерно е било укриването на валута в товарни автомобили.  Двамата предоставиха информация по повод последния голям случай на недекларирана валута.

На 27.05.2022 г., около 23.30 часа, на МП Капитан Андреево пристига автобус с турска регистрация, пътуващ от Румъния през България за Турция. Пред митническите служители 30-те пътници и шофьорът, турски гражданин, не са декларирали стоки, лични вещи и валутни ценности. За извършване на съвместна проверка на превозното средство е постъпило искане и от служители на ГД "Гранична полиция“. След пролъчване с рентген  митническите служители установяват зони с подозрителна плътност. При последвалия физически контрол на четири различни места в автобуса: в едно от стъпалата на вратата, в подлакътник, във въздушната система и бутилка за компресиране на въздух,  са открити общо 40 пакета с еврови банкноти. Общото количество на откритата недекларирана валута е 1 610 870 евро с левова ра
вностойност 3 150 589 лева.

Ден преди това в други два турски автобуса, пътуващи също от Румъния за Турция са открити недекларирани общо 282 700 евро и с левова равностойност 552 912 лева. При извършване на щателни митнически проверки в единия автобус са открити 162 700 евро, укрити в тайник между шофьорската и пасажерската седалки, а в другия - 120 000 евро, укрити  във фабрична кухина в тавана.

Така само за два дни през месец май са образувани три бързи производства по описа на ТД Митница Бургас за опит да бъде пренесена през Митнически пункт Капитан Андреево недекларирана валута в общ размер 1 893 570  евро и с левова равностойност 3 703 501 лева. Парите са открити  при три митнически проверки на автобуси с турска регистрация, пътуващи от Румъния през България за Турция.

По случаите са образувани бързи производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Районна прокуратура –Хасково - Териториално отделение-Свиленград.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: