Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Рекорден фонд от 100 000 лева подкрепя тези, които ще учат навън, но ще се върнат
Автор: Екип Ruse24.bg 13:02 / 21.04.2023Коментари (0)346
© Фокус
Ние търсим млади, мотивирани българи, които искат да учат магистратура в чужбина и след това наученото да го пренесат тук за развитието на България. Това каза Десислава Манова – продуктов специалист от Сдружение "Тук-Там" в интервю за "Фокус" за предаването "Човекът на фокус". Тя коментира инициативата на Фонда "Иди, учи и се върни" която е насочена към младите хора, които биха се завърнали в България след обучението си в чужбина. 

"Тази година общият фонд е рекорден – 100 000 лева", каза Десислава Манова, като уточни и видовете стипендии, осигурени тази година: "От общия фонд на "Тук-Там клуб", чийто средства се набират от дарители, даваме стипендии, които са без ограничения за специалност, без ограничения за държава. Това, което търсим, е мотивацията на хората учат, това, което са избрали, и след това да се завърнат в България. Имаме и 3 специализирани стипендии тази година. Едната от тях е за устойчиво развитие, другата е за инженерство и третата е екология и бионауки. Тези специализирани стипендии се даряват от компании, които също разпознават каузата и искат да видят техните сфери в България развити от млади хора".

Кандидатите за тези стипендии трябва да имат идея какво искат да учат в чужбина и процесът за кандидатстване трябва вече да е започнат, обясни още тя, като добави, че няма възрастови ограничения, но едно от условията е кандидатът да е завършил бакалавърската си степен през предишните 5 години.

Журито, което оценява кандидатурите, е съставено от специалисти от най-различни сфери и оценяват каква е мотивацията на кандидата да се върне да се реализира в България и "как може по някакъв начин да направи тази промяна, било то за неговото собствено развитие, било то за развитието на средата в България като цяло". Кандидатите за трите специализирани стипендии се оценяват от самите компании, които дават съответните стипендии, добави още тя.

"Едно от големите предимства на Фонда "Иди, учи и се върни" е, че освен финансовата подкрепа, всъщност тези стипендианти стават представители, част от нашата общност", допълни Десислава Манова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров: По-добър съм от преди седем години!
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: