Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Родители до Борисов: Недопустимо е разхлабване на мерките на 21 декември
Автор: Екип Ruse24.bg 12:33 / 08.12.2020Коментари (63)926
©
Недопустимо е седмици преди въвеждането на ваксината всички усилия на експертите в правителството, на медиците, на всички хора, които спазват противоепидемичните мерки, да бъдат компрометирани с оглед на краткосрочни финансови цели и с цената на хиляди човешки животи. Това заявиха в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и цялото правителство Родители за безопасно образование и експертната група Science in the Crisis.

Повод за него е вчерашното изказване на премиера, че на 21 декември ще отвори всичко.

В него те изтъкват, че статистическите данни са абсолютно категорични, че няма никакво основание да се смята, че епидемията затихва и няма повод за разхлабване на ограниченията.

Ето какви аргументи изложиха родителите и експертите до премиера:

Според данните броят на потвърдените случаи намалява, което се дължи на наложените в края на месец октомври ограничения. Сериозен проблем за обективна оценка на този показател и за изкривяването на статистиката е продължаващо четвърта седмица намаление в броя на направените PCR тестове, както и все по-масовото ползване на бързи антигенни тестове, които не са част от официалната статистика.

Процентът положителни тестове е един от двата останали сериозни индикатори за разпространението на вируса. Изключително високият дял на позитивни проби означава, че вирусът циркулира свободно в популацията и триседмичните частични мерки трудно могат да го поставят под контрол. Критерият на ECDC за висок процент положителни тестове е над 4%.

С оглед на това може да се направи изводът, че реалната заболяемост остава скрита. Единственият начин разпространението на вируса да бъде ограничено е наложените със Заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки да останат и след указания срок (21.12.2020). Крайно необходимо е резултатите от антигенните тестове да станат част от официалната статистика, която отразява заболяемостта в страната. Осезаем, реален и продължителен ефект върху потвърдените нови случаи от последно въведените мерки не може да се очаква, ако те бъдат премахнати.


Броят на хоспитализираните достигна 7000 души.

Това е най-високият дял на настанени в болница от началото на пандемията. Допълнителен проблем е заразеният медицински персонал, което оставя цели отделения и клиники без възможност да лекуват пациенти. Интензивните също са на най-високите си стойности за последните 9 месеца.


Значителният брой заразени медицински работници остава. Делът на здравните работници в общия брой нови случаи расте, като се увеличават и починалите от вируса медици. Капацитетът на здравната система се определя именно от човешкия ресурс, като изваждането от кабинети и болници на толкова много специалисти поставя в риск възможността за предоставяне и на първична медицинска помощ. Здравната система трудно ще се възстанови при тези човешки загуби, което и занапред ще оказва влияние върху смъртността на пациенти, страдащи от други заболявания.

В настоящата ситуация сме свидетели на факта, че заради претоварването на болничните заведения и недостига на медицински кадри много хора не могат да получат необходимата медицинска помощ и умират пред болниците, в линейките или в домовете си, докато чакат спешна помощ.

Починалите продължават да се увеличават, като през изминалата седмица броят им за седма поредна седмица расте и поставя антирекорди. Увеличението на смъртните случаи от COVID-19 е част от общия ръст на този показател в страната. Усложнената епидемична обстановка е предпоставка за висока скрита смъртност от вируса поради невъзможност за предоставяне на бърза и ефективна медицинска помощ. Увеличава се и косвената смъртност заради претоварената здравна система. Ефектът от мерките може да бъде оценен обективно само чрез анализ на смъртността, която не се влияе от тестването.

Тя и процентът положителни проби остават сравнително обективните показатели за разпространението на вируса. Все по-често се съобщава за загинали хора без придружаващи заболявания, за млади хора и дори за деца. Увеличава се броят на починалите медици, учители, преподаватели. Освен в чисто човешки план тези факти поставят остро въпроса за бъдещето на обществото ни. Тези професионалисти се изграждат с години и не могат да бъдат заменени лесно и бързо. Това ще окаже въздействие и върху икономическата ситуация в дългосрочен план, която трудно ще се възстанови след нанесените човешки загуби.

Още по темата: общо новини по темата: 11878
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Като не им се работи да си седят във къщи всички
0
 
 
Вече голям процент от хората минаха през Ковид и изградиха антитела,защо да спират да живеят????
0
 
 
А кои схте дава пари като не се работи ааа
0
 
 
То и за нас няма угодия ! Та то , Б. Борисов , да се чуди човека , кой да слуша ! Айде малко по - сериозно! Ако сме болни и стари , искаме всичко ако може да се затвори! Ако сме млади и здрави и няма кой до гледа детето...обратно !
0
 
 
Трябва да ги разхлабят за да обявят след това бум на заразените,следователно трети локдаун и задължителна ваксинация!
0
 
 
Не трябва да се разхлабват мерките сега
0
 
 
Вие луди ли сте? Това е напълно откачено. Децата от 1 и 2 клас задължително трябва да са в училище .
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Евроизбори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: