Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Родители от Житница: Искаме нов директор! Децата ни са дискриминирани
Автор: Екип Ruse24.bg 12:43 / 19.07.2021Коментари (0)916
©
Родителите на учениците в с. Житница продължават да негодуват срещу управлението на директора Надка Петрова. Те смятат, че децата в селото са дискриминирани по смисъла на Конституцията, в която се казва, че "всеки има право на образование". Представяме ви отоврено писмо от Иван Бараков, родител на дете, което се обучава там. Писмото е изпратено на Румен Радев, Николай Денков и на Антоанета Пакова, началник на РУО ПЛовдив.

ОТВОРЕНО ПИСМО

от родителите на учениците от ОУ "Христо Смирненски",

с. Житница, община Калояново, област Пловдив

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Обръщам се към Вас в качеството си на родител на две деца, обучаващи се в ОУ "Христо Смирненски" – с. Житница, в качеството си на кмет и в качеството си на обединител на всички засегнати и недоволни родители.

С две наши жалби, от 16.06.2021 г. и 21.06.2021 г., придружени с подписка от родителите на 49 ученици (от общо 60) сме информирали Министерството на образованието на Република България и Регионалното управление на образованието – Пловдив за нередностите в управленските подходи на родното ни училище от страна на директора Надка Петрова.

От близо две десетилетия училището се управлява по начин, който не гарантира качествено образование на учениците, нито в него се задържат млади учители. В резултат от натрупването на неуместни и подронващи авторитета на учителите действия, децата в село Житница са застрашени от това да останат без образование. Повечето талантливи учители, които постъпват на работа, остават няколко месеца, след което напускат. Говорим за психически тормоз, финансови злоупотреби и липса на далновидност в управлението на училището.

Създава се несигурност у децата и родителите, намалява се качеството на придобитите знания, а семействата се принуждават да се насочват към други училища в областта. Това означава децата, които са на възраст до 14 години, да пътуват ежедневно, което не бива да се допуска. Ситуацията е тежка и за родителите на децата, които трябва да мислят за смяна на своето местожителство. Това също не бива да се допуска. Смятаме, че децата в село Житница са дискриминирани по смисъла на Конституцията на Република България, в която се казва, че "всеки има право на образование". Това означава пълноценна грижа за всяко едно дете в училище, а грижата започва от правилното назначение на директора на училището.

Използваме случая да напомним, че село Житница е едно от малкото села в България, което до момента успява да задържи младите семейства, осигурявайки им препитание. В училището се обучават 60 деца, от първи до седми клас. Родителският колектив, който подготви настоящото писмо, умолява компетентните институции да предприемат необходимите действия за назначаването на нов директор в училището в село Житница, който ще работи за издигането на престижа на училището, ще привлича млади, образовани и талантливи учители и няма да позволява личностните конфликти да надделяват над професионалната грижа към децата и тяхното бъдеще.

В случай, че исканията ни не бъдат изпълнени, половината ученици ще напуснат родното училище, което автоматично ще доведе до затварянето му поради непокриване на необходимия минимален брой обучаващи се. А при това положение и оставащите в него ученици ще се окажат без училище. За да не се стига до това обстоятелство, настояваме институциите да ни чуят и да бъде назначен нов директор в ОУ "Христо Смирненски" – с. Житница, община Калояново, област Пловдив.

Житница, С УВАЖЕНИЕ:

16.07.2021 г. (Иван Бараков)






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: