Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Родители продължават с протестите заради стратегията за детето
Автор: Пламена Николова 13:48 / 20.05.2019Коментари (0)637
©
Обединени около категоричното отхвърляне на стратегията и направените през месец март и май т.г. поправки в Закона за закрила на детето, Семейния кодекс, Наказателния кодекс и др., ние, родители и граждани от повече от 20 български градове продължаваме да отстояваме позициите си в интерес на семействата и децата, съобщават за Varna24.bg организаторите та протестите в цялата страна.

Вече 100 000 съмишленици в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Свиленград, Благоевград, Велико Търново, Ямбол, Сливен, Габрово, Гоце Делчев, Смолян, Силистра, Хасково, Шумен, Враца и Пазарджик търсим гласност и решение на този толкова важен въпрос - грижата, възпитанието и защитата на българските деца!

Защо протестираме?

Защото детецентрираният подход на стратегията не предлага адекватно и ефективно решение на икономическата, демографската и морална криза в България.

Защото стратегията работи с неясни и разтеглени понятия и оперативни цели, които поставят в риск от санкции над половината от семействата и децата в България.

Защото налага външни практики и методологии, създадени в други и за други социално-икономически условия и общества.

Защото държавата е абдикирала от ролята си на социален регулатор и е предала управлението, при това без качествен надзор, в ръцете на НПО-та с външно спонсориране.

Какви са нашите искания?

ОТМЯНА на всички ПРИЕТИ вече изменения/допълнения в ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО, свързани с децата и семействата - най-вече обнародвани в ДВ. бр.24/22 Март 2019г. (вкл. новия Закон за социалните услуги), както и Постановление на МС No104/02.05.2019 г..

Активна ДЪРЖАВНА НАМЕСА И СЪДЕЙСТВИЕ на родители при ОТНЕТИ ДЕЦА извън България. Също и ЗАБРАНА на международното осиновяване от РБ.

ЗАБРАНА на чужди/чуждофинансирани лица/НПО да оперират в РБ в сферата на децата, семействата и образованието. Да не се делегират държавни правомощия на частни субекти в тези области.

НЕПРИЕМАНЕ на Трети факултативен протокол от ООН и подписването на каквито и да е международни актове, свързани с децата и семейството да минава през широк обществен дебат/референдум.

Държавна политика в посока ПОДКРЕПА И РАЗВИТИЕ НА СЕМЕЙСТВОТО, а не съпоставяне на правата на детето с тези на родителите.

ПЪЛЕН ОДИТ на ДАЗД за дейността им през последните 5-10 г. - виновните за неправомерни дейности да си понесат цялата справедлива имуществена и наказателна отговорност. Трансформирането й в ДАЗДС (агенция за защита на детето и семейството).

Очакваме от българските медии да бъдат активна и обективна част от публичния диалог и да отразяват безпристрастно посланията и на всички страни.

Предстои 3-ти протест на родителската гражданска инициатива срещу Стратегията за детето и цялостната политика на държавата в сферата на закрилата на детето и образованието.

Във Варна протестът ше се проведе на 21.05.2019 г., вторник, от 18:30 ч. пред Паметника до Община Варна! Протестът ще започне в 18.30 часа като митинг и ще продължи в шествие, което ще премине по бул Сливница до ФКЦ и после обратно по бул. "Княз Борис" до площад Независимост.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: