Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Родните фирми натрупали над 171 млрд. лева борчове
Автор: Екип Ruse24.bg 13:03 / 24.02.2015Коментари (0)315
© Ruse24.bg
Над 171 млрд. лева дългове са натрупали предприятията от нефинансовия сектор до началото на миналата година. В сравнение с 2012 година те са по-големи с 3,1 млрд. лева, съобщи вчера зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. През отчетната 2013 г. обаче в страната имаше дефлация, поради което реалната задлъжнялост на практика е много по-висока. Задълженията на предприятията от нефинансовия сектор в абсолютен размер ще продължават да растат, прогнозира експертът. Анализът показва, че междуфирмените задължения, които са в размер на 117 млрд. лева, са 68% от всички дългове на фирмите у нас.

Работещата част от родната икономика дължи на финансови институции 46,9 млрд. лева, на данъчните - 5 млрд. лева, а задълженията към персонала са едва 1%.

Само за една година задълженията между фирмите са се увеличили с 4 на сто, като ръстът се дължи предимно на увеличението на дълговете към свързани предприятия и към доставчици. Според експерта един от начините за бързо решаване на търговските спорове е чрез включване на арбитражни клаузи в договорите. Друга възможност за намаляване на междуфирмената задлъжнялост е създаването на борса за изкупуване на дългове. Това може да става чрез онлайн платформа. Освен това от камарата настояват да се изгради клирингова къща за изчистване на междуфирмени задължения с капитал, предоставен от държавния бюджет, от банките или чрез публично-частно партньорство. За осъществяването на подобна инициатива обаче са необходими поне 1 млрд. лева, които държавата ни трудно може да осигури в настоящия момент, каза Камен Колев.

През тази година от Стопанската камара очакват икономиката да има 1% ръст, като дефлацията ще продължи да расте, което на практика ще потиска развитието на фирмите, но ще подпомага бюджетите на домакинствата. Заради високото ниво на необслужваните кредити ще растат и случаите на фалити. Като най-застрашени от камарата посочват "Търговия", "Строителство" и "Услуги". Към края на 2013 г. най-високи са били задълженията на компаниите от търговията - 28 на сто, следвани от тези от индустрията, енергетиката, недвижимите имоти и строителството.

От БСК предлагат да се подобри финансовата дисциплина на държавата и общините. За целта трябва да има ускорено връщане на ДДС, да се направи публичен регистър за дължимите ДДС и акцизи, да се въведе данъчна ваканция за фирмите, които имат просрочени вземания от държавата и общините.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: