Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Роми от България: В Германия живеем добрe, няма причина да се връщаме
Автор: Екип Ruse24.bg 09:38 / 13.08.2021Коментари (0)327
© DW
"Домът ни е тук", казва за квартал Алтенесен в Есен 43-годишната румънка Надя Сучиу. Тя пристига в Германия с трите си дъщери преди пет години. Попада в съвсем нова среда, сблъсква се с чужд език и друга култура, но след като получава начални познания по немски, си намира работа като чистачка.

"Искам по-добро бъдеще за себе си и за децата си“, така отговаря на въпроса защо е дошла в Германия. Двете й по-малки дъщери ходят на училище, голямата учи в техникум. "Няма причини, поради които да искам да се върна – ние сме тук и ще останем тук“.

Големи групи от българи и румънци

По данни на Интеграционната служба в Есен, в града междувременно живеят към 3000 българи и над 5400 румънци. Най-привлекателни за тях са кварталите Алтенесен и Алтендорф, в които вече са се заселили техни роднини, а и жилищата са по-изгодни, разказва статия на WAZ, цитирана от "Deutsche Welle". Същевременно големите групи пришълци, които заемат все повече пространство в града, пораждат тревога у местните жители.

Марайке Шулц от Сдружението за работа с децата и младежите в Есен говори дори за "сблъсък на култури“. "В тяхната родина явно е нещо нормално да изхвърлиш старите си вехтории на улицата и просто да чакаш някой да ги прибере“, казва тя и говори още за силна музика и крясъци посред нощ, нарушаване на правилата за съжителство, за проблеми с домашно насилие, наркотици и замърсяване на обществената среда.

Езерджан Идризи, който ръководи проект, наречен "Мигранти в мирно добросъседство“, разказва по този повод какви проекти се реализират за подобряване на контактите между мигрантите и кореняците от Есен. Два пъти в седмицата например се организират спортни игри, които привличат децата от околностите. Както той отбелязва: "Чрез децата се влиза в контакт и с родителите“.

Но и интеграцията в училище е важна. "Семействата с деца имат нужда от специална подкрепа“, казва Аржика Селимани, която също е ангажирана с интеграцията на мигрантите. Тя отбелязва, че децата от семействата, в които не се говори немски, са били ощетени при дистанционното обучение по време на наложените заради коронавируса ограничения. "Родителите им не могат да им помогнат.“

Мариан Мулиу е пристигнал от Румъния в Есен преди две и половина години, работи в куриерска служба. "В Румъния не е толкова лесно да се намери работа, която е добре платена“, обяснява той решението си да дойде в Германия. "За краткото време, откакто съм тук, забелязах колко е голяма разликата.“

Двете му деца ходят на училище и имат добри шансове да получат квалификация. А той може да работи и да издържа семейството си. "Това, което ни харесва, са хората“, казва Мулиу, визирайки и Езерджан Идризи и неговия екип. "Тук живеем много добър живот.“

Трудна интеграция

Друга статия на WAZ отбелязва, че ромите-пришълци в Ботроп, който е само на около 10 км от Есен, живеят в свой изолиран свят. Интеграцията не върви добре, казва пред изданието Бернхард Виндмьолер, доскорошен ръководител на Службата за чужденците в града. На въпроса коя народностна група се интегрира най-трудно, той отговаря категорично: ромите от България и Румъния.

"Момичетата са в неравностойно положение – женят ги рано и родителите не ги пращат на училище. А момчетата се захващат с дейности, които са популярни тук: продават килими или събират метални отпадъци. Родителите изобщо не държат на доброто образование.

Има и друг проблем – щом някой се засели някъде, веднага се пълни цялата улица. Така е и със сирийците и с афганистанците. Възниква субкултура – те живеят в свой собствен свят. Говорят на родния си език, общуват само помежду си и изобщо не учат немски“.

Бернхард Виндмьолер споделя мнението си, че акцентите, които се поставят в работата на интеграционните служби и доброволните сътрудници, очевидно трябва да се променят – чужденците да бъдат приучавани към по-голяма самостоятелност, вместо всичко да им се предоставя наготово.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мартенски музикални дни 2024
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: