Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Росен Костурков: Изненадaн съм от поведението на "Възраждане" и на "Български възход"
Автор: Йоланда Пелова 11:52 / 21.10.2022Коментари (1)603
©
Росен Костурков от "Продължаваме Промяната“ в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Без избор на председател приключиха първия и втория работен ден на Народното събрание. Депутатите днес се събират за трети пореден ден, за да изберат председател на Народното събрание. Пленарното заседание започва от 10.00 часа. Мой гост е Росен Костурков от "Продължаваме Промяната“ да коментираме с него какво предстои и защо се стигна до тук.

Трудна задача се оказа да изберете председател на Народното събрание, но не сте ли длъжни да го направите заради държавата и обществото?  

Абсолютно сме длъжни да го направим. Наистина неочаквано се оказа трудна задача. В общия случай първата политическа сила си предлага председател, ние осигуряваме мнозинство за избор на него. Но този път явно първата политическа сила не може да направи това нещо. Вие видяхте развитието в последните два дена – стигна се дотам, че първата политическа сила, ние като втора политическа сила решихме да не издигаме нови кандидатури и да дадем шанс на някои от по-малките партии.  

Г-н Костурков, трети ден днес ще избирате председател на Народното събрание. Ще се сложи ли, според вас, днес край на тази поредна политическа драма? Оптимист ли сте?  

Трябва да се сложи край. Аз не бих я нарекъл политическа драма, просто една спънка в началото на това Народно събрание. Но наистина, за да може да тръгне да работи и Народното събрание, вече да се говори за преговори за съставяне на кабинет и т.н., първата стъпка е да изберем председател.  

Вчера нито една политическа сила не уважи вашите лидери и не се яви на обявените от тях консултации в Народното събрание. Идеята на г-н Петков и на г-н Василев да се обсъжда публична при онлайн излъчване кризата с избора на председател на Народното събрание и да се вземе консенсусно решение пред медиите и хората. Допускате ли, че можете да останете в изолация?  

Аз не мисля, че можем да говорим за изолация в така франгаментирания парламент. Дори още не може да се формират двата полюса в парламента – кой ще управлява и кой ще бъде опозиция. Но това, което се случи вчера, наистина заслужава внимание. Ние показахме конструктивност, показахме диалогичност, показахме един вариант за изход от кризата, в която е изпаднало Народното събрание. Поискахме среща на лидерите, тоест, на партийно ниво, а не на парламентарно, за да видим как може да я решим, и да изберем обективни критерии, по които да изберем един кандидат, около който да се обедини цялото Народно събрание. За съжаление, това не беше разбрано от колегите от другите парламентарни групи или пък просто идеята за публичност на такива разговори не им хареса.  

А какво ви попречи да се обедините около едно от двете издигнати лица вчера, които отидоха на балотаж – тази на Кристиан Вигенин от БСП и на г-н Цонев от ДПС?  

Това наистина е един хубав въпрос. Въпреки, че все още не може да се говори за формиране на полюси в Народното събрание, има две групи от парламентарните групи, които ясно се различават – това са ГЕРБ и ДПС от едната страна, и от другата страна сме ние, "Демократична България“ и БСП донякъде, като партиите, които се борим против модела ГЕРБ-ДПС. В средата обаче има едни 39 депутата, които аз започвам да си задавам въпроса те какво правят там? Говоря за "Възраждане“ и "Български възход“. Видяхте вчера какво направиха "Български възход“ – след 10 гласувания "Въздържал се“, напуснаха залата. Моля ви се някой да ми обясни защо тези народни представители са вътре в тази зала? Това ли е отношението към процеса и въобще към Народното събрание? Аз тук леко съм изненадан.  

Г-н Янев вчера заяви, обясни, че са напуснали, защото искат около една фигура да се обединят за избор на председател на НС, а всъщност са видели отново да правите едно и също, повтарящо се нещо от първия работен ден. Затова, обясни, че са напуснали.  

Няма лошо. Нека да я предложат тази една фигура, нека да участват в обсъжданията, в дебатите, в брейнсторм как да я изберем тази една фигура. А те се държат все едно не съществуват. А тях ги има, това са 40 депутата. Те и "Възраждане“ са 39 депутата – това е огромна част от Народното събрание, което в момента не работи. Това са хора, които са дошли очевидно, нямам представа за какво са дошли, честно да ви кажа, искрено съм изненадан от поведението им. При тази криза, където всеки един глас е важен. Да, няма лошо да има два кандидата, това формира двата полюса – просто вземи страна на този етап, сега, да го изберем този председател, да тръгне Народното събрание. После, при формирането на управляващо мнозинство този председател на Народното събрание може да бъде сменен винаги. И обикновено така става. Има примери в нашата история и покрай Великото Народно събрание, и покрай други Народни събрания, където след формиране на управляващото мнозинство председателят на Народното събрание бива сменен. Но да седиш два дена в залата и да правиш нищо, това не го разбирам.  

Г-н Костурков, хващам се за думите ви – преди малко казахте, че все още не сте се позиционирали, тоест не е ясно дали ще бъдете в опозиция. Нали това ми казахте?  

Ами казах, че няма ясно формирано управляващо мнозинство към момента.  

Тоест, да допускаме ли, че "Продължаваме промяната“ може да не бъде в опозиция? 

Това исках да кажа, че всяка една партия както изглеждат нещата в момента, в един момент могат да се окажат в управляващо мнозинство. Това наистина е уравнение с много неизвестни. Но въпреки всичко след избирането на председател на Народното събрание, първият мандат отива при първата политическа сила, и аз силно се надявам, че те ще успеят, макар и в трудна ситуация, подобна на тази, в която бяхме ние миналата година, да съберат управляващо мнозинство и да тръгне управлението на държавата.  

Какви са целите на "Продължаваме промяната“ на този етап?  



На този етап ние според избора на българския народ ние много ясно заявихме в началото, че се позиционираме като опозиция, но като конструктивна опозиция. Ние си имаме наша програма, която включва 16-17 точки, свързани с бизнеса и социалното положение на хората, която ще си подкрепяме, и която ако някой от управляващите внесе предложения, които съвпадат с нея, ние ще бъдем конструктивно настроени и ще подкрепяме тези предложения. Това е нещото, към което се спрели към момента. Пак казвам, ситуацията е изключително динамична. Този избор на председател на Народното събрание наистина показа, че няма в момента управляващо мнозинство, че ГЕРБ не са успели да си осигурят подкрепа като първа политическа сила. Така че какво ще се случва оттук нататък, ще видим. 

Преди вас наш гост беше политологът Татяна Буруджиева. Според нея, е застрашен парламентаризмът у нас? Вие на какво мнение сте?  

Аз не бих отишъл толкова далеч, даже въобще не бих използвал думите като "застрашен“, защото парламентаризмът с всичките му минуси в системата, е система, която се самоопазва. Не е застрашен, просто парламентаризъм означава диалогичност, тоест, диалог, разговори, нещо, което българският парламент последните 15 години забрави как се прави. Наистина едно почти авторитарно управление почти 12 години изключи разговорите между парламентарните групи вътре. Сега в такава криза, в каквато сме в момента, и това бяха нашите първи стъпки вчера, може да накара групите вътре да си говорят, за да могат да се взимат решения въпреки, решения, близки до тези, които всяка група иска. Тоест, трябва да се правят и компромиси. Но преди всичко трябва да се почне от разговори вътре. Видяхме в 47-ото Народно събрание такъв диалог не съществуваше, просто опозицията се държеше абсолютно деструктивно и искаше да спира всичко, което ние предлагахме, без дори да разговаря с нас. Сега се надявам, че тази криза, особено с избор на председател, ще положи началото на връщане на истинския парламентаризъм.  

Кой според вас, е достойният наследник на председателския стол на Народното събрание?  

Аз не мога да взема отношение. Аз мисля, че всеки от 240-те народни представителя априори е достоен, за да заеми това място. Ние сме избрани от народа. Да, има някакви формални изисквания, те не са и писани изисквания, но въпреки всичко хубаво е да юрист и да има опит, да е такава фигура, която седи добре в публичното пространство. От двата кандидата, които останаха вчера – Йордан Цонев и Кристиан Вигенин, аз бих препоръчал Кристиан Вигенин. Но не знам дали днес няма да се издигнат нови кандидати. Тук не говорим за някакъв избор на толкова достойна личност, по-скоро говорим за личност, която може да обедини парламента. 

А това няма ли да е достойно?  

Да, аз пак казвам, достойно за мен е малко по-друго понятие. Ние всички би трябвало по определение да сме достойни щом сме избрани от българския народ и сме там. 

Г-н Костурков, този парламент, независимо дали има или няма правителство, има доста важни задачи, които трябва да свърши, така да се каже. Кои са приоритетите на вашата партия на първо място? И как би изглеждала, според вас, една работеща политическа конфигурация?  



Да, наистина парламентът има задачи, които трябва да свърши, и то в спешен порядък. Вчера внесохме поредица от закони, които са свързани със съдебната власт и основно с Антикорупционната комисия. Това е един от основните приоритети от самото ни създаване. Другото, което трябва да свърши парламентът, е да приеме бюджет за 2023 година, защото хипотезата за 2023 година да влезе с бюджета от 2022 година не е добра за никой поради инфлацията, нали знаете. Това също е нещо, за което парламентът трябва да се обедини и трябва да го направи. Дали това ще е бюджет, внесен от служебното правителство, дали това ще е бюджет, внесен от новосформираното правителство, няма никакво значение, но това е една от основните задачи. Знаете, има доста голям набор от закони, които са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, защото там наистина доста голяма сума пари, около 13 милиарда седят и чакат да…  

12-13, да, кой ще ги грабне тези милиарди.  

Тук не говоря за грабене, тук аз говоря по-скоро да се отпушат, да влязат те в икономиката и да почнат да си вършат работата. Защото за План за възстановяване и устойчивост – възстановяването от КОВИД  кризата, а те минаха години вече от това. Ние просто трябва да започнем да работим по този план. И там законопроектите са почти готови. Но това Народно събрание трябва да минат през него и да бъдат обсъдени, и да бъдат приети. Отделно социалните, това, което на нас ни е един от основните приоритети след тези, които изброих – социалният елемент в законодателството. Знаете, нашата цел е да направим минималната работна заплата 50% от средната, каквито са и насоките на Европейския съюз. Това също минава през законодателство. Увеличението на пенсиите, така че да не изостават от инфлацията, също минават през… Въобще парламентът има много важни задачи в момента. И аз наистина съм изненадан и ще се върна на тези 39 депутата – не го ли осъзнават това? Защо губим това време? Без значение дали ще има редовно правителство или не, този парламент трябва да почне да работи и да работи по плана, който изброих.  

Според вас, ГЕРБ ще бъде ли с ДПС, ще бъдат оста за мнозинството, прикрито зад един експертен кабинет например?  

Със сигурност ГЕРБ и ДПС са на единия полюс. То е ясно, то е видно, то е ясно от последните 15 години. Тук нямаме спор по въпроса. Експертен кабинет – за мен това понятие е лишено от смисъл, защото в парламентарната република и в парламентарното управление, каквото сме ние в момента, всеки един кабинет трябва да има подкрепа от парламентарно мнозинство. Така че няма как един кабинет да е експертен, той си е на практика политически. Единствената разлика е дали някой лидер ще стане министър-председател или няма да стане министър-председател, или министър-председателят ще е фигура извън партията. Но има ли подкрепата на партийно мнозинство в парламента, този кабинет си е политически. И тук тази заигравка с експертни кабинети  е просто приказки за пред хората, нищо повече.  

А "Продължаваме промяната“ какво ще прави днес? Ще стоите ли на позицията си от вчера, т.е. да не издигате кандидат или?  

Да. Ние решихме, че в тази ситуация да издигаме наш кандидат не е най-доброто за парламента. Ние направихме нашите отстъпки. Беше нормално, ако ще има двама кандидати, да са от първата и втората политическа сила, и да се фрагментира парламентът, всеки да си избере страна. За мен това беше най-нормалното в началото. Очевидно това не се получи. Очевидно има някаква друга игра в парламента. Пак се връщам на тези 39 депутата, не мога да ги разбера тях. И затова ние решихме да изтеглим, да не издигаме никой – ние не издигнахме кандидатура, ние не изтеглихме никой, ние просто не издигнахме кандидатура, за да ограничим избора, нека така да го кажа, на другите колеги. Така че ние държим на това. Това е една отстъпка, която направихме като начало на диалогичността и като начало на нормалния тон в парламента. Между другото, вчера, ако сте наблюдавали заседанията…  

Разбира се.  

… в последната част на заседанието тонът вече беше съвсем различен, което е една малка стъпка напред и малък успех в нашите усилия. Под нашите имам предвид и на "Продължаваме промяната“, и на целия парламент. Така че не, ние няма да издигаме нова кандидатура днес. Силна се надявам, че още в началото на работата на парламента…  

В ранните часове ще имаме нов председател?  

Да.  

Дано, дано. И ние се надяваме. Ще продължим да ви следим. Благодаря ви за това интервю.  

Още по темата: общо новини по темата: 654
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
04.06.2023 »
01.06.2023 »
предишна страница [ 1/109 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.10.2022 г.
0
 
 
ОЩЕ ЕДИН ТЪПАК ОТ НОВОИЗЛЮПЕНИТЕ ПОЛИТИЦИ СЕ ИЗПЛЮ ПО ВЪПРОСА - АБЕ МАЛОУМНИКО КАЗВАТЕ ЧЕ ЩЕ СТЕ ОПОЗИЦИЯ И ИСКАТЕ ПРЕДСЕДАТЕЛ - МАЛОУМНИКО НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ - МАРШ НА БУНИЩЕТО .
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: