Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Росен Желязков от Делхи: За България е приоритет да бъде поддържан положителният импулс в отношенията с Индия
Автор: ИА Фокус 11:45 / 05.01.2024Коментари (0)496
Председателят на Народното събрание Росен Желязков заяви, че за България е приоритет да бъде поддържан положителният импулс в двустранните отношения с Индия. Председателят на българския парламент разговаря в Делхи с председателя на Долната камара на индийския парламент Ом Бирла, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, е на работно посещение в Република Индия.

След като отдаде почит пред паметника на Махатма Ганди делегацията беше посрещната в сградата на индийския парламент. Председателят на парламента Росен Желязков разгледа библиотеката, където се съхранява калиграфско копие на индийската конституция, книги на различни езици, посветени на Махатма Ганди, както и издания на настоящи и предишни индийски парламентаристи.

Росен Желязков изрази задоволство от възобновяването на традиционно добрите и приятелски връзки между представители на законодателните институции на България и Индия след пандемията от Covid-19. Той отбеляза, че желанието на България е отличният политически диалог на високо равнище между двете държави да бъде разгърнат и да допринесе за по-ползотворното сътрудничество в различните сфери от взаимен интерес. Като такива области председателят на Народното събрание посочи външната политика, икономиката, инвестициите, свързаността, правата на човека, сигурността и отбраната.

България оказва подкрепа за бързото приключване на преговорите между ЕС и Индия по споразумения за свободна търговия, за защита на инвестиции и за географските означения, посочи Росен Желязков. Председателят на българския парламент отбеляза, че страната ни отдава голямо значение на стратегическото партньорство между ЕС и Индия като две от най-големите демокрации и икономики в света, които имат ясен интерес да работят заедно във време, когато демократичните ценности и световната икономика са под натиск

Председателят на Народното събрание посочи, че през последните години се отчита нарастване на двустранната търговия, но е необходимо да се работи за привличане на взаимни инвестиции. България и Индия следва да се възползват от взаимно допълващите се конкурентни предимства за засилване на икономическото сътрудничество и синергия между двете държави, допълни Росен Желязков.

Не можем да не сме удовлетворени от наличието на широка институционална рамка и солидна договорно-правна основа на двустранното сътрудничество, отбеляза председателят на Народното събрание. Той изрази увереност, че доброто сътрудничество между народните представители от групите за приятелство между двете страни ще продължи да дава отлични резултати и ще следи да няма празноти в законодателството, необходимо за развитие на отношенията. В областите икономика, отбрана, наука, иновации, технологии, култура и образование съществува неизползван потенциал, подчерта Росен Желязков. Като важни области от взаимен интерес той открои информационните и телекомуникационните технологии, енергетиката, автомобилните компоненти, електрониката, текстилът и облеклата, фармацевтиката, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост.

В състава на българската делегация са председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева (ПГ на ГЕРБ-СДС), председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев (ПГ на ГЕРБ-СДС), председателят на Комисията по икономическа политика и иновации Хамид Хамид (ПГ на ДПС), председателят на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество Валентин Тончев (ПГ на ДПС), заместник-председателят на Комисията по културата и медиите Стоян Михалев (ПГ "Продължаваме промяната – Демократична България“), заместник-председателят на Групата за приятелство България-Индия Нели Димитрова (ПГ "Продължаваме промяната – Демократична България“) и народният представител от Групата за приятелство България – Индия Цветан Предов (ПГ "Има такъв народ“), както и депутатите Ангел Георгиев (ПГ "Възраждане“), Борислав Гуцанов (ПГ "БСП за България“), Александър Вълчев (ПГ "Има такъв народ“).






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Алексей Навални почина
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: