Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Росен Желязков с премиера на Виетнам: Да положим усилия за повишаване на стокообмена
Автор: Петя Кузева 17:23 / 08.01.2024Коментари (0)819
"Съществува неизползван потенциал в търговско-икономическите ни връзки и трябва да положим усилия на всички нива, за да може стокообменът между България и Виетнам да продължи да се повишава". Това отбеляза председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с министър-председателя на Социалистическа република Виетнам Фам Мин Чин, предаде от Ханой репортер на "Фокус".

Българска парламентарна делегация, водена от Росен Желязков, е на официално посещение във Виетнам. Визитата е по покана на председателя на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хуе.

"Можете да разчитате на нашето желание да разширим двустранното сътрудничество в сферите на търговията, науката и технологиите, военното сътрудничество и насърчаването на сътрудничество между различните региони на България и Виетнам", подчерта виетнамският премиер. Той посочи, че България като член на ЕС и Виетнам като член на АСЕАН могат да бъдат надежден икономически мост между тези два големи съюза и да се допълват взаимно.

Председателят на българския парламент посочи, че визитата му във Виетнам е израз на желанието на България за по-нататъшно задълбочаване на политическия диалог и сътрудничеството в областите на икономиката, инвестициите, свързаността, отбраната, върховенството на закона.

"Тук получих уверението на моя виетнамски колега – председателя на Националното събрание на Виетнам, че този наш стремеж е взаимен", подчерта Росен Желязков.

Министър-председателят на Виетнам увери, че виетнамският бизнес е отворен за инвестиции в селското стопанство, туризма, строителството и биотехнологиите.

"България дава висока оценка на значителния напредък на Виетнам по пътя на обновлението и изграждането на съвременна пазарна икономика, както и успешното интегриране на страната в световните търговски вериги", отбеляза председателят на Народното събрание. Той бе категоричен, че динамиката на двустранните отношения през последните години е предпоставка за активизиране на икономическите контакти и през следващата година сме със сериозни очаквания от заседанието на предстоящата 24-та сесия на Българо-виетнамската смесена комисия в София.

"Съществува неизползван потенциал в търговско-икономическите ни връзки", посочи Росен Желязков. Той изрази надежда стокообменът между двете страни да нараства като вниманието бъде насочено към области с висока добавена стойност като енергетика, промишленост, високотехнологично земеделие, медицина, фармация, информационни технологии, иновации и туризъм.

Влизането в сила на Споразумението за свободна търговия и за защита на инвестициите между ЕС и Виетнам ще способства за развитието на инвестиционния и търговски потенциал между България и Виетнам, смята председателят на Народното събрание. За нас от политическа гледна точка е важно, че съгласно това споразумение икономическите ползи вървят заедно с гаранциите за защита на трудовите права и устойчивото развитие, включително опазването на околната среда и борбата с климатичните промени, добави Росен Желязков.

Отдаваме важно значение на четири основополагащи споразумения между ЕС и Виетнам, които превръщат страната ви в модел за развитието на отношенията на ЕС с държавите от Югоизточна Азия – Рамково споразумение за всеобхватно партньорство и сътрудничество, Споразумение за свободна търговия, Споразумение за защита на инвестициите, както и Рамково споразумение за съвместно участие в операции по управление на кризи на ЕС, посочи председателят на Народното събрание.

Още по темата: общо новини по темата: 1093
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/183 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Природни стихии
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: