Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Розово фламинго се засели в Поморийското езеро
Автор: Екип Ruse24.bg 12:29 / 22.11.2021Коментари (0)242
© БТВ
Цели колонии от розови фламинги са се засели в Поморийското езеро. Екзотичните птици се чувстват толкова спокойни, че могат да бъдат наблюдавани много близо до жилищните сгради.

Снимките на розовите фламинги в Поморийското езеро на учителя Атанасов събраха хиляди последователи в социалните мрежи. Той е фотограф любител и обожава да снима грациозните птици, разказва БТВ.

"Ами защото са по-интересен, екзотичен вид, преди мислех, че трябва да ходя до Гърция, защото най-близко са в Гърция на езерото Керкини и мислех, че трябва там да отида да ги снимам, но ето че те взеха и дойдоха в родния ми град", казва Атанас.

Снимките му водят на бреговете на езерото любители на природата от близо и далеч.

"От много години мечтаех да ги снимам, защото първите бройки още преди 10 години започнаха да идват в България и съм ги гонил през всички тези години, първият път ми се отдаде възможност чак през 2019 г.", разказва Атанас.

За три години птиците се чувстват толкова добре, че почти не се плашат от близостта на хората.

Фламингите в Поморийското езеро са съвсем близо до градската среда, затова и местните се шегуват, че се чувстват като на Аруба.

Еколозите наблюдават, че за изминалите три години числеността на птиците наброява над 1000 индивида, а по пръстените на някои установяват и откъде са пристигнали.

"Едната от тези птици беше със сигурност от Турция по произход, опръстенена е там като излюпена млада, другата беше от Сицилия, колония на остров Сицилия, или Сардиния, един от двата големи италиански острова в Средиземно море, където съществуват колонии", казва Митко Попов, еколог от "Зелени Балкани“.

Традиционно фламингото се свързва със солниците и солничното раче.

"Фламингото е вид, който се храни с безгръбначни, които филтрира, формата на клюна е много така странна и особена, специализирана е като едно сито и те гребат тиня от дъното на езерата, когато тази тиня е богата на безгръбначни организми, различни червейчета, ларви, рачета", обяснява екологът.

Екзотиката при тях идва от розовия цвят, но по това време на годината оперението им е почти бяло.

"Наситено розовият цвят по принцип най-наситен е в подкрилията, т.е. когато размахат криле, тогава виждаме това ярко наситено оранжево, розово, а отделно самата основната част от оперението става по-наситен оттенък на розово напролет, когато под действието и на хормоните бетакаротинът, който поемат от своята храна, и оттам става това наситено оперение", казва Мартин Попов.

А учителят  Атанас Атанасов продължава да ги снима с възхищение.

"Почти всеки свободен ден, всяко свободно време, аз съм с фотоапарат в града и обикалям постоянно, живея много близо до езерото, винаги минавам оттука, имаше един период в който просто тука седях, тука беше моят релакс, тука просто като седнеш, това спокойствие и като видиш птиците...", споделя фотографът любител.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: