Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Румен Радев: България и Турция споделят общи интереси и позиции
Автор: Екип Ruse24.bg 19:48 / 31.01.2020Коментари (0)586
©
Перспективите за насърчаване на търговския и инвестиционен обмен между България и Турция и двустранното партньорство в информационните технологии, отбраната и финансовите технологии бяха във фокуса на срещата на държавния глава Румен Радев на "Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу, който е на посещение в София.

 Българският президент и турският външен министър откроиха позитивната тенденция в бизнес контактите между двете страни, която може да бъде насърчена с последващо разширяване на транспортната свързаност и увеличаване на капацитета на граничните контролно-пропускателни пунктове. Двустранната търговия бележи ръст от 10% само за последната година. По думите на президента това е отлична основа за преминаване към нов етап в отношенията между двете страни – не само търговски обмен, а и засилено инвестиционно сътрудничество, съвместно производство в сферата на информационните и финансовите технологии и в отбраната и съвместен износ за трети пазари.

Двете държави споделят не само общи интереси и позиции, но се изправят и пред общи предизвикателства като миграционния натиск и запазването на сигурността в региона, посочи още Румен Радев.

"Високо оценяваме усилията, които полага турската страна за спазването на съвместното изявление на Турция и ЕС от 2016 г. за борба с нелегалната миграция“, заяви държавният глава. По думите му, доброто сътрудничество между България и Турция в областта на миграцията, борбата с тероризма и контрабандата е от ключово значение за сигурността и стабилността в цяла Европа.

На срещата беше отбелязано и доброто сътрудничество в областта на енергетиката, което предоставя нови възможности за диверсификация на доставките на енергийни ресурси за цяла Европа.

Обща бе оценката, че добросъседските отношения между България и Турция са подкрепени от активен политически диалог на всички равнища – президентски институции, правителства, парламенти и местни власти. "В тази политика ние имаме много ясни принципи – добросъседство, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи“, посочи още на срещата българският държавен глава.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: