Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Румен Радев: Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти
Автор: Петя Кузева 14:01 / 09.05.2024Коментари (0)932
© Фокус
В Деня на Европа "Фокус" попита президента Румен Радев кога Европейският съюз ще се обедини относно отварянето на вратата на България в Шенген и по суша. И с днешна дата няма промяна в позицията на Австрия, канцлерът Карл Нехамер продължава да е категорично против, а в страната идват и избори.  

"Не можем в момента да се ангажираме с конкретни срокове, но мога да ви кажа, че отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти", категоричен бе президентът.

ЗАЩО

"Защото натискът към Австрия беше изключително голям, но в момента този натиск вече до голяма степен значително намаля, защото се казва: "Ами ето, тя България вече е в Шенген". И Австрия в момента не се притиска по този начин, по който беше преди. Но ние ще продължаваме да работим и с президента на Австрия Ван дер Белен, и с канцлера Нехамер, както сме работили и досега с г-жа Йотова", обеща Радев.

КАКВО ОЧАКВА КАТО ДЕЙСТВИЯ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО СЛЕД ИЗБОРИТЕ

"Очаквам и сформиране на постоянно правителство след изборите, което да се ангажира много сериозно с този проблем, защото именно ние, по времето, когато представлявах България в Съвета на Европейския съюз, агресивно започнахме да повдигаме тази тема. Тя беше замряла. И то агресивно, с нарушения на дневния ред на Европейския съюз, повдигане на темата на три последователни Съвета, привличане и убеждаване на всички държави-членки за нашата подкрепа. Работата, разбира се, и с Нидерландия, и с Австрия дадоха резултат", обясни президентът.

КАКЪВ ТРЯБВА ДА Е ПРАВИЛНИЯТ ПОДХОД НА ДЪРЖАВНИЦИТЕ НИ

На няколко пъти румънският премиер Чолаку повишаваше тона на австрийския канцлер Нехамер по повод ината на Австрия относно приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство и със сухопътните й граници. В тази връзка попитахме президента Радев каква е правилната политика на бъдещото ни правителство след изборите?

"Аз мисля, че правилната политика е в спокойния, откровен, много открит дебат по тази тема и нямаме нужда от сблъсъци и изнервяне на обстановката", заяви позицията си по темата Румен Радев.


Още по темата: общо новини по темата: 474
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Матури 2024 г.
Академичната общност излиза на протест
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: