Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Русе и още 7 общини ще изготвят зелени проекти за адаптиране към климатичните промени
Автор: Иван Сотиров 12:44 / 14.12.2021Коментари (0)327
©
Бургас и още 7 български общини стартираха участието си в предварителната фаза на проект за идентифициране на подходящи мерки за адаптиране към климатичните промени, които да се приложат на местно ниво. Въз основа на изготвените предварителни анализи, ще бъдат избрани най-подходящите иновативни решения за всяко населено място, които да се финансират и изпълнят до 2024 г.

С проведеното от 7 до 9 декември 2021 г. първо обучение по проекта, финансиран в рамките на Програма "Опазване на околната среда и климатичните промени“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г., започна работата на експертните екипи в осемте партниращи общини.

По време на обучението експертните екипи от Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора и София стартираха практически занимания за оценка на рисковете от климатичните промени в големите градове – ефекта на топлинния остров, редуващите се наводнения от обилни валежи и суша с недостиг на вода, градските свлачища.

Партньорите по проекта от Норвежката асоциация на местните и регионални власти и от Западно-норвежкия изследователски институт запознаха участниците с изготвения от тях доклад за международния опит и добри практики. Представен беше опитът на Испания, Полша, Италия и Норвегия, както и методи за анализ на рисковете с цел оценка на набелязаните възможни решения. Проучени бяха вече реализирани проекти за зелени фасади и покриви, дъждовни градини, градски резервоари за дъждовна вода, градско земеделие и много други.

Български консултантски екип въведе участниците в методология за анализ на съществуващите стратегически и планови документи. Екипите в общините започнаха практическо прилагане на предложените аналитични методи, които дават възможност за оценка на ситуацията и на възможните решение от различни гледни точки. Всяко възможно решение трябва да бъде анализирано през призмата на последиците за цялостното устойчиво развитие на града, на последствията върху биологичното разнообразие, комфорта и безопасността на жителите, наличието на технология за неговата реализация, правната регулация за такава интервенция и още много аспекти.

Следващите стъпки по проекта включват работа на експертните екипи в общинските администрации и няколко общи срещи за дискусии и съвместна работа, както и учебни пътувания до Норвегия. В резултат на тези стъпки ще се изберат най-подходящите иновативни решения за всяка община, които да се финансират и изпълнят до 2024 г. в рамките на този проект.

Междувременно се установи и необходимост от осъвременяване на нормативната и правна рамка в сферата на градското развитие, за което ще бъдат подготвени предложения за обсъждане от съответните институции и заинтересовани страни.

Водеща роля в изпълнението на проекта има Националният доверителен екофонд, с финансовата подкрепа от Програма "Опазване на околната среда и климатични промени“ на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014 - 2021 г.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: